Președintele Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, este de părerea că preluarea Aeroportului Internațional Chișinău de către interpușii Moscovei urmărește scopul de a readuce Republica Moldova „la statutul de gubernie” al Federației Ruse. Potrivit parlamentarului, toate acțiunile ale Rusiei sunt îndreptate spre „reintrarea noastră în imperiul lui Putin pentru mulți ani de aici înainte”.

În prag de sărbători, Igor Dodon accelerează cedarea pe bucăți a Republicii Moldova către ruși. Preluarea Aeroportului Internațional Chișinău, ”noaptea ca hoții”, de către interpușii Moscovei dovedește că marșul Federației Ruse pentru readucerea Republicii Moldova la statutul de gubernie a intrat în linie dreaptă. În timp ce dreapta face planuri pentru justiție și stat de drept, Igor Dodon și Partidul Socialiștilor au deschis larg porțile Federației Ruse. Preluarea aeroportului Chișinău, în scurt timp preluarea portului Giurgiulești sau creditul pe care Kremlinul îl va acorda guvernului Ghicu sunt parte a aceluiași scenariu rusesc”, susține liderul PUN.

Potrivit lui Țîcu, banii promiși de Rusia „nu vor veni niciodată, pentru că R. Moldova este un stat european și românesc, în care Imperiu Rus/Sovietic s-a impus doar prin forță”.

Este doar o manipulare în contextul războiului hibrid. Rușii nu vor investi bani într-un spațiu pe care nu-l pot controla. Mai degrabă asistăm la o strategie ieftină de reocupare a teritoriului dintre Prut și Nistru. Venirea lui Medvedev la Chișinău va consfinți reintrarea noastră imperiul lui Putin pentru mulți ani de aici înainte”, a menționat deputatul.

Octavian Țîcu a mai adăugat că PDM ar urma să-și asume responsabilitatea pentru revenirea rușilor, în timp ce restul partidelor pro-europene și unioniste ar trebui să urgenteze formarea unui front comun pentru oprirea neo-invaziei: „Situația nu este cu nimic diferită față de anii 1812, 1940 sau 1944. Să acționăm cât încă nu este prea târziu”.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost cedat lui Andrey Goncharenko, un om de afaceri miliardar, CEO al unei filiale Gazprom și proprietarul a patru case centrale din Londra, cumpărate pentru un total de 250 de milioane de lire sterline, inclusiv Hanover Lodge , „cea mai scumpă casă a Regatului Unit”, pentru 120 de milioane de lire sterline.

În anii 90, Goncharenko s-a îmbogățit prin implicarea sa în sectoarele rusești de proprietate, silvicultură și transport, înainte de a deveni mai târziu președinte al unei părți din Gazprom, compania energetică de stat.