Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio nu neagă că boicotarea ședințelor CSM care a avut loc acum câteva săptămâni ar fi fost o ingerință din partea ministrului Justiției. În același timp, înaltul reprezentant spune că Comisia pledează pentru excluderea reprezentantului guvernului din cadrul CSM pentru a evita situațiile similare în care s-a pomenit Consiliul Superior al Magistraturii recent.

Întrebat de reporterul Deschide.MD, dacă poate fi identificate elemente de ingerință politică în cadrul fostei crize de la CSM, Gianni Buquicchio nu a negat, însă a menționat că: „acum această problemă este rezolvată pentru că ministrul Justiției merge la ședințele CSM”. 

În aceeași ordine de idei, înaltul reprezentant a lăsat de înțeles că pentru a fi evitate pe viitor astfel de situații, Guvernul nu trebuie să aibă un reprezentant în cadrul CSM.

Comisia de la Veneția nu este încântată de prezența în cadrul CSM a unui membru al Executivului. Și sper că în curând R. Moldova se va orienta spre excluderea reprezentantului guvernului în CSM. Sunt sceptic și până nu pipăi lucrurile, nu le cred, dar totuși sunt optimist și sper că cooperarea noastră pe viitor va fi una sinceră și bună”, a adăugat Gianni Buquicchio. 

Președintele Comisiei s-a referit de asemenea și la legea CSM, despre care a spus că „este surprins de faptul că deja se dezbate în Parlament”. 

Amintim că la finele lunii noiembrie mai multe ședințe ale CSM au fost amânate din cauza lipsei de cvorum, în special asența ministrului Justiției Fadei Nagacevschi. Acest lucru a generat un blocaj în activitatea CSM care avea pe ordinea de zi demisii ale unor judecători dar și solicitări ale procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu. 

Pe 3 decembrie, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate a lăsat de înțeles că actualul ministru Fadei Nagacevschi boicotează intenționat ședințele CSM și că „ministrul „tehnocrat și apolitic” execută ordinele de sus și nici nu-și pune întrebări referitoare la impactul acțiunilor sau inacțiunilor sale”.

Olesea Stamate scrie pe pagina sa de Facebook că „Fadei știe să invoce Comisia de le Veneția doar când îi convine”.

Detalii: Un ex-ministru al Justiției îl acuză pe actualul ministru că intenționat sabotează ședințele CSM

O nouă ședință a CSM - ratată. Deocamdată Sternioală răsuflă ușurat