Maia Sandu susține că este absolut normal ca la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești, cele două partide care fac parte din blocul ACUM, PAS și PPDA, să-și manifeste interesul față de scrutinul electoral respectiv.

„Colegii mei din Hâncești vor ca eu să candidez acolo. La nivel central în PAS vom luat o decizie săptămâna viitoare”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TVC21.

Ex-premierul mai spune că nu o deranjează faptul că și PPDA ar putea să-și înainteze un candidat, iar faptul că PAS și PPDA fac parte din blocul ACUM nu înseamnă că vor participa împreună, cu un singur candidat, la toate scrutinele din toți următorii ani. 

„Toate partidiele policie au dreptul să participe. Cu PPDA o să discutăm pe acest subiect (...) PAS și PPDA sunt două partide diferite. Asta nu înseamnă că la alegerile care vor avea loc în următorii 15 ani trebuie să participăm împreună”, a spus Sandu. 

Totodată, Maia Sandu este de părere că dacă un președinte de partid pierde alegerile într-o circumscripție acesta este un semnal prost pentru formațiune.

În același timp, președinta PAS susține că printre planurile formațiunii sale figurează și alegerile parlamentare anticipate. Politiciana consideră că actualul legislativ nu reprezintă în totalitate ceea ce vrea societatea moldovenească. Potrivit ei, următorul scrutin parlamentar trebuie să aibă loc în baza sistemului proporțional de vot, având în vedere că majoritatea parlamentară precedentă a votat modificarea legislației în acest sens.

Totodată, președinta PAS susține că există posibilitatea modificării legislației astfel încât să se revină la alegerea șefului statului de către Parlament, dar acest lucru trebuie făcut prin referendum, concomitent cu o decizie a legislativului. Maia Sandu motivează ideea respectivă prin faptul că sondajele de opinie publică arată că 90% dintre cetățeni își doresc să aleagă ei înșiși președintele.