Igor Dodon anunță că a propus Statelor Unite ale Americii alte patru locații, decât Stadionul Republican, pentru edificarea ambasadei. Potrivit șefului statului, subiectul a fost discutat inclusiv în cadrul întrevederii cu ambasadorul SUA, Dereck Hogan.

Dodon a amintit că prin decizia din august 2018, Guvernul Filip a decis să dea acest teren pentru construcția Ambasadei SUA. În același an, în octombrie, Parlamentul a adoptat o lege care permitea „transmiterea pământului americanilor pentru construcția ambasadei”. Totuși, Dodon nu am semnat acea lege, fapt ce a dus la suspendarea lui din funcție de către Curtea Constituțională, iar documentul a fost semnat de Andrian Candu, președintele Parlamentului de atunci.

În acest an, la data de 12 iulie, este semnat un nou document de către Guvernul Sandu care permite utilizarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA. Totuși, pentru a legifera această tranzacție, documentul trebuia să fie ratificat în Parlament. Ce avem la ora actuală? Sunt mai multe hotărâri de Guvern, legi aprobate de Guvern și Parlament care prevăd cedarea acelui teren pentru construcția edificiului. Avem, însă, o nemulțumire a cetățenilor care nu vor ca acest teren să fie dat pentru construcția unei ambasade. Ce propunem noi? Eu am avut mai multe întrevederi cu ambasadorul SUA, voi avea o altă întrevedere în această săptămână cu colegii mei. Noi am propus alte patru locații pentru ca ambasada să fie construită pe alt teren decât cel al Stadionului Republican”, a menționat Dodon.

Potrivit lui, la moment, autoritățile așteaptă răspunsul din partea reprezentanților SUA „dacă sunt gata să schimbe această locație”.

Dodon vorbește de un eventual referendum pe subiectul construcției Amabasadei SUA la Chișinău

Cred că vom avea un tablou clar în această săptămână. Noi respectăm poziția partenerilor noștri strategici americani. Ei ne-au ajutat mult. Vreau să menționez că sunt multe programe de finanțare prin care ne-au ajutat – Millennium Challenges Corporation, au construit un drum la nordul republicii și multe altele. Vreau ca aceste parteneriate să se dezvolte, dar vreau ca, în același timp, partenerii să înțeleagă că dacă oamenii sunt împotrivă, atunci trebuie să le cerem părerea”, a precizat șeful statului.

Dodon nu a exclus că, probabil, „ar trebui de organizat un referendum în care oamenii să își exprime părerea referitor la această problemă, dacă partenerii noștri americani nu vor fi de acord să construiască ambasada într-o altă locație”.

Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. În 2007, la indicația premierului de atunci, Vasile Tarlev, a fost demolat, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc.

În august 2018 au fost operate modificările legislative care permit vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru a fi construită o nouă Ambasadă a Statelor Unite.

Detalii: Votat // Terenul fostului stadion Republican va fi vândut Ambasadei SUA. Cum au votat fracțiunile?

Ulterior președintele Dodon a refuzat să semneze decretul de promulgare a legii respective, așa că a fost semnată legea de Andrian Candu care i-a ăpreluat atribuțiile președintelui Dodon. 

În luna iunie, când la Chișinău s-a iscat o criză politică cu două Guverne, unul condus de Maia sandu, altutl de Pavel Filip, cel din urmă a semnat o Hotărâre de Guvern prin care urma să fie aplicată transmiterea terenului respectiv Ambasadei SUA. Ulterior aceasta a devenit nulă după ce a fost învestit Guvernul Sandu. Șefa Cabinetului de Miniștri ulterior ar fi semnat o decizie similară cu cea a lui Filip, decizie care nu este publică, dar despre care vorbește președintele Dodon. 

Detalii: (DOC) Guvernul a aprobat. Ambasada SUA își va construi sediu pe terenul fostului Stadion Republican