Serbarea Zilei Naționale a României a fost organizată la Universitatea de Stat din Comrat. La eveniment a fost prezent Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, dar și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Am participat cu mare plăcere la Serbarea organizată în onoarea Zilei Naționale a României la Universitatea de Stat din Comrat, de către doamna profesor dr. Carmen Dimitriu, lector de limba română. Am vizitat Liceul „Mihai Eminescu” și Spitalul din Comrat, precum și Centrul de Informare și Documentare al României de la Universitate. Mulțumesc mult tuturor pentru participare, inclusiv conducerii UTAG, profesorilor, studenților și elevilor!”, a scris ambasadorul Ioniță într-un mesaj pe rețele sociale.

Bașcanul Găgăuziei, considerat drept unul dintre principalii susținători ai referendumului ilegal din 2014, a fost surprinsă cu tricolorul în piept.

De precizat că în cadrul referendumului care s-a desfăşurat la 2 februarie 2014 în Găgăuzia, 98,9% dintre participanţi au declarat că susţin independenţa regiunii în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea unindu-se cu România, iar 98,47% au răspuns că Republica Moldova ar trebui să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Referendumul a fost calificat drept ilegal de către autorităţile Republicii Moldova, iar Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale împotriva organizatorilor.

În 2017 Irina Vlah a propus ca referendum ilegal să fie marcat ca sărbătoare în autonomia găgăuză, cerând Adunării Populare a regiunii să proclame ziua de 2 februarie drept zi de sărbătoare, nelucrătoare.