Liderul PL, Mihai Ghimpu susține că fostul președinte al României Traian Băsescu nu are nevoie de cetățenia Republicii Moldova. Liberalul spune că Băsescu ar fi bine să se ocupe de România, „să facă legi, ca țara să se dezvolte, să fie mai atractivă pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru a face unirea”.

În cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, liderul liberalilor a declarat că Băsescu nu ar fi trebuit să primească cetățenia Republicii Moldova, întrucât Moldova e doar o parte a României și el nu are nevoie de cetățenia R. Moldova.

„Eu încă de când eram președinte interimar i-am spus asta. Nu înțeleg ce i-a trebuit lui această cetățenie. Pentru ce lui cetățenia Republicii Moldova. Eu i-am spus de mai de mult că nu are nevoie de cetățenie. Sunt niște cerințe, dacă acestea nu corespund, legea-i lege”, a spus Mihai Ghimpu. 

Cât despre posibilitatea ca Traian Băsescu să-și creeze un partid la Chișinău președintele PL a declarat că „Ar fi bine el să se ocupe acolo de România, să facă legi, ca țara să se dezvolte, să fie mai atractivă pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru a face unirea. Nu poate el să fie deputat și la Chișinău și la București”.

Amintim că preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat săptămâna trecută decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu. Dodon a făcut anunţul pe pagina sa de Facebook, precizând că marţi a avut loc şedinţa Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, în care au fost examinate detaliat condiţiiile legale de acordare a cetăţeniei lui Traian Băsescu.

Fostul preşedinte român a reacţionat spunând că decizia lui Igor Dodon este una politică şi a precizat că urmează să se consulte cu avocaţii săi, pentru a decide ce va face în continuare.