Deputatul PDM, Ion Leucă, s-a arătat deranjat de faptul că parlamentarii au încercat să politizeze subiectul cu privire la majorarea alocațiilor lunare de stat participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state. Potrivit deputatului, războiul „ruso-moldovenesc” de pe Nistru așa și nu s-a încheiat, deși au trecut 27 de ani.

Nimeni nu și-a dorit acest război. Nici cei de pe partea dreaptă, nici cei de pe partea stângă. A fost un război fratricid care nu i-a trebuit nimănui, impus din afara granițelor Republicii Moldova. Nu-mi place sintagma «acțiuni militare», «conflict armat» sau mai recent «război civil». Îmi place să promovez adevărul. Ca participant activ la această conflagrație militară pot spune că a fost un război ruso-moldovenesc... Acest război, pentru mine și camarazii mei, nu s-a terminat. Acest război se va încheia atunci când ultimul soldat al Armatei a 14-a, care este ilegal ancorată pe teritoriul Republicii Moldova, va părăsi teritoriul suveran al Republicii Moldova”, a declarat el în cadrul ședinței plenare.

De precizat că astăzi Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Proiectul prevede majorarea alocațiilor lunare de stat participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state.

În varianta inițială, proiectul de lege prevede creșterea alocațiilor pentru categoriile respective de la 100 până la 300 de lei. Deputații admit că pentru lectura a doua ar putea veni propuneri de o majorare mai considerabilă

În cazul adoptării legii respective, odată cu intrarea în vigoare a acesteia, peste 35500 de participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoane participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor țări, se vor bucura de protecția socială suplimentară din partea statului.

Mai mulți parlamentari au menționat că este o onoare și o demnitate pentru autoritățile statului să susțină această categorie de cetățeni prin aprobarea proiectului de lege respectiv, acesta fiind votat în unanimitate de deputați, în prima lectură. 

Alocațiile pentru aceste categorii de persoane nu au fost indexate sau majorate din 2012.