Noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu a fost, nici pe departe, preferatul președintelui Igor Dodon și candidatul pe care șeful statului să și-l fi dorit în fruntea Procuraturii Generale. Opinia aparține fostului prim-ministru Ion Sturza, exprimată în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV.

Potrivit lui Sturza, Alexandr Stoianoglo i-a fost impus șefului statului de către partenerii de dezvoltare, care a vrut cu totul pe altcineva în această funcție. Acesta mai susține că numirea noului procuror general a fost o înțelegere, transmite IPN.

„Când s-au întâmplat lucrurile cu demisia Guvernului Sandu, bineînțeles că occidentalii au fost profund dezamăgiți și alarmați și au dat semnale că ei nu sunt gata să susțină în orice condiții pe Dodon și noul Guvern. Atunci, oamenii care aveau o legătură mai informală din anturajul lui Dodon cu occidentalii au încercat să creioneze o relație cu ei. Occidentalii le-au spus că pentru a da un semnal că vor să facă ceva, trebuie să facă în așa fel ca Stoianoglo să ajungă în fruntea Procuraturii Generale”, a declarat Ion Sturza.

Fostul premier susține că îl cunoaște foarte bine pe Stoianoglo și că acesta are un caracter independent.

„El a abandonat Procuratura atunci când Plahotniuc a încercat să-l facă un procuror la curtea lui, eu știu de discuția pe care a avut-o dumnealui cu Plahotniuc și i-a spus că merge, cu condiții. Peste cinci minute s-a încheiat discuția și el a ieșit nu numai din biroul lui Plahotniuc, dar și din vizorul Partidului Democrat. După aceea, el a fost cel care a interacționat cu instituțiile internaționale, cu experții, în reforma sistemului judiciar în Republica Moldova”, a specificat Sturza. 

Fostul prim-ministru mai consideră că în situația actuală în care s-a pomenit președintele Igor Dodon, el este foarte vulnerabil. În opinia lui, șeful statului are foarte multe vulnerabilități printre care suspiciunea de finanțare externă a Partidului Socialiștilor, precum și faptul că ar fi considerat un agent de influență al Federației Ruse.

„El a nimerit într-o capcană de responsabilitate totală a ceea ce se întâmplă. El nu are anvergura intelectuală și organizatorică a lui Voronin sau chiar a lui Plahoniuc ca să gestioneze de unul singur toată țara aceasta. El nu va fi capabil de unul singur să gestioneze toată țara aceasta. El este foarte vulnerabil”, a conchis fostul premier.