Autorul Legea antipropagandă, Sergiu Sârbu, susține că această lege are scopul nu doar pentru a proteja spațiu virtual, dar și pentru a garanta securitatea națională, consolidarea solidarității și independenții țării.

„S-a demonstrat nu odată că mediatic propaganda externă masivă necontrolată poate duce grave prejudicii statului. Eu nu știu cu cine are de gând PSRM să voteze această lege, din partea mea voi depune efort maxim ca colegii din PDM să nu anuleze legea deoarece ține de securitatea națională. Argumentul liberalizării media este unul absolut fals, nimeni nu interzice să fie retranslate alte posturi de televiziune. Eu cred că avem destule posturi de televiziune care pot să facă știri calitative”, a spus Sîrbu citat de PublikaTv.

Totodată, deputatul democrat Sergiu Sârbu susține că riscurile anulării legii anti-propagandă sunt foarte mari.

„Nu știu dacă este vreo condiție ce țin de aceasta, doar că am văzut la știri că socialiștii au spus că urmează să soluționeze această problemă. Eu nu văd aici o problemă, problema nu există, există doar o dorință de a manipula spațiul aici în Republica Moldova. Riscurile sunt foarte mari, riscul de spălare de creier, de manipulare, de știri false, de securitatea internă a țării, de propagarea ideilor care vin în contradicție cu integrarea europeană a Republicii Moldova și cu multe aspecte ce nu trebuie să ne grăbim”, a spus Sergiu Sîrbu.

Socialiştii sunt gata să anuleze în Parlament Legea antipropagandă. Legea privind securizarea spaţiului informaţional a fost votată de majoritatea parlamentară în 2017. Documentul a fost respins de două ori de către președintele Igor Dodon, iar pentru refuzul premeditat de a-și exercita atribuțiile prevăzute de lege, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe şeful statului, iar legea a fost promulgată de către preşedintele de atunci al Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit acestei legi, posturile de radio și televiziunile din Republica Moldova nu au dreptul să difuzeze programe cu conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Printre statele care intră sub incidenţa acestei legi se numără şi Federaţia Rusă. 

Totodată, Iurie Reniță a spus că democraţii trebuiau să-l suspende pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării, nu pe 5 minute, dar până la sfârşitul mandatului. Declaraţia a fost făcută de către deputatul PPDA Iurie Reniţă, în cadrul emisiunii de la Publika Report, la care s-a discutat intenţia socialiştilor de a anula Legea antipropagandă. 

Potrivit lui Reniţă, ceea ce vor să facă socialiştii se înscrie perfect în abordarea antinaţională a PSRM şi a lui Dodon. "Iar în spatele  lui Dodon e Moscova. Mă simt profund ofensat ca cetăţean ca cineva din Volgodonsk să-mi spună în ce limbă să vorbesc eu", a menţionat Reniţă.

Deputatul PPDA a declarat că anularea Legii antipropagandă implică mai multe pericole, ce ţin de securitatea statului şi valorile naţionale.