Socialiştii sunt gata să anuleze în Parlament Legea antipropagandă. Asta a declarat pentru Publika TV Adrian Lebedinschi, şeful comisiei cultură şi mass-media. Potrivit lui, decizia de anulare a legii va trebui discutată şi consultată cu partenerii de dezvoltare şi cu reprezentanţii televiziunilor din ţară. Lebedinschi a mai spus că nu vede vreun efect al aceste legi, de aceea trebuie anulată.

REPORTER: Dvs ce credeţi, trebuie anulată legea antipropagandă?

ADRIAN LEBEDINSCHI: Cred că da. Părerea mea că da. Nu este niciun efect din această lege. Noi avem acces la televiziuni prin satelit, noi avem acces la televiziunea prin internet, faptul că noi blocăm. Bine, la noi circa 23 % din populaţie nu are acces la internet, în unele sate, doar aceste persoane noi blocăm. Restul cetăţenilor au acces la această formă. Pentru ce noi, ca stat, să ne impunem voinţa noastră că uite aşa trebuie să fie. Cetăţeanul trebuie să aibă acces la toată informaţia disponibilă.

REPORTER: Este supus spaţiul informational propagandei ruseşti şi nu vedeţi în asta pericol?

ADRIAN LEBEDINSCHI: Atâta timp cât noi nu o să lăsăm cetăţenii noştri să gândească obiectiv şi să poată obţine informaţii din diferite surse de captare a acestor informaţii, atâta timp o să spunem că cineva se ocupă cu propaganda. Lăsaţi oamenii să gândească, oamenii sunt destul de inteligenţi şi ştiu care informaţie este obiectivă şi care nu. Mai ales că, oricare fake news peste două tre zile se constată că a fost eroare".

Legea privind securizarea spaţiului informaţional a fost votată de majoritatea parlamentară în 2017. Documentul a fost respins de două ori de către președintele Igor Dodon, iar pentru refuzul premeditat de a-și exercita atribuțiile prevăzute de lege, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe şeful statului, iar legea a fost promulgată de către preşedintele de atunci al Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit acestei legi, posturile de radio și televiziunile din Republica Moldova nu au dreptul să difuzeze programe cu conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Printre statele care intră sub incidenţa acestei legi se numără şi Federaţia Rusă.