Deputatul Blocului ACUM, ambasadorul Iurie Reniță propune alocarea a 1 milion de lei Ministerului Afacerilor Externe în scopul de a aduce acasă moldovenii decedați în străinătate. Totodată, propune parlamentarul, Agenția Națională pentru Asistența Socială din cadrul Ministerului Sănătății ar urma să acopere 75% din cheltuielile care sunt necesare pentru aducerea acasă persoanelor decedate. Amendamentele au fost făcute în cadrul dezbaterii proiectului Bugetului de Stat pentru anul 2020.

Aș dori să mă refer la un aspect extrem de dureros și regretabil – decesele conaționalilor noștri care muncesc în străinătate. Este datoria sfântă a fiecărui Guvern și stat să aibă grijă de cetățenii săi, chiar și în momentele cele mai tragice. Din păcate, tragediile unor cetățeni sunt transformate în unele cazuri de către unele guverne în oportunități de a-și face publicitate, prezentându-le ca acte de mare generozitate”, a declarat Iurie Reniță în plenul Parlamentului.

Ambasadorul consideră că „începând cu anul viitor trebuie să schimbăm radical abordarea dar și atitudinea față de aceste cazuri tragice și față de familiile și rudele celor care au decedat în străinătate”.

Fac o propunere concretă. Să fie alocat un milion de lei Ministerului Afacerilor Externe în scopuri de a aduce acasă persoanele decedate în străinătate. Anume ambasadele și consulatele acționează primii și în cazurile tragice ambasadele sunt în imposibilitate de a oferi banii. În subordinea Ministerului Sănătății se află Agenția Națională pentru Asistența Socială. Pentru activitatea acestei agenții au fost alocate 22 de milioane, ceea ce este cu 50% mai mult decât necesitățile reale. Propun ca agenția să acopere 75% din cheltuielile care sunt necesare pentru aducerea persoanelor decedate în R.Moldova”, a menționat el.

Potrivit parlamentarului, în perioada anilor 2016-2018 în afara hotarelor R.Moldova au decedat peste 500 de cetățeni moldoveni.