Republica Moldova și-a exprimat dorința de a adera la Banca Eurasiatică de Dezvoltare în calitate de investitor. Anunțul a fost făcut de către consilierul prezidențial în domeniul economic, Elena Gorelova, în cadrul conferinței „Integrarea economică internaționala”, care a avut loc recent la Moscova, scrie Ruskaia Gazeta.

Potrivit lui Gorelova misiunea Băncii Eurasiatice de Dezvoltare este de a contribui la creșterea economică în țările membre, dar şi de a contribui la extinderea relațiilor comercial-economice și investiționale. Ea a explicat că țara noastră nu dispune de resurse minerale şi de tehnologii de producere, așa că, pentru a le cumpăra, este nevoită să vândă ceva, ceea ce determină nivelul înalt de orientare spre export.

„De aici rezultă o concluzie foarte simplă şi înțeleasă în Moldova. Noi trebuie să colaborăm în domeniul economic, nu doar în cel comercial, dar şi investițional, cu un număr cât mai mare de parteneri externi. Pentru noi, astfel de parteneri importanţi sunt şi spațiul estic - ţările CSI şi cele ale Uniuni Economice Eurasiatice, dar şi Uniunea Europeană”, a spus Elenа Gorelova, potrivit NTV Moldova.

Ruskaia Gazeta subliniază că ideea aderării R. Moldova la această bancă a fost lansată de Igor Dodon în septembrie curent.

În cadrul aceluiași eveniment și Ungaria a spus că este gata să înceapă discuțiile privind aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare (EDB) în calitate de membru cu drepturi depline.

EDB a fost înființata de Rusia şi Kazahstan în 2006 „pentru a promova creșterea economică în statele sale membre, pentru a extinde legăturile comerciale şi economice între acestea şi pentru a sprijini integrarea în Eurasia prin investiții”, potrivit site-ului băncii. În prezent, statele membre ale Băncii de Dezvoltare Eurasiatice sunt Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.