Hotărârea instanței pentru reducerea termenului de detenție a fostului premier Vlad Filat a fost luată în două rânduri de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în perioada de guvernare a Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Mai mult, conform deciziei judecătorești, lui Vlad Filat i-a fost ridicată restricția de a ocupa funcții publice. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Pe data de 30 iulie 2019 a fost emisă o primă hotărâre a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care i-a fost redus termenul de detenție, pentru condiții inumane și degradante. A două hotărâre a aceleași instanțe a fost la 12 octombrie în care îi mai reduce o data termenul de detenție, tot pentru condiții inumane”, a spus Fadei Nagacevschi.

Nagacevschi reiterează că ultima mișcare pentru eliberarea lui Filat a fost făcută în ultima zi a Guvernului Sandu.

„La 20 noiembrie 2019, în ziua căderii Guvernului R. Moldova se înaintează de către șeful interimar al Penitenciarului nr. 13 un demers în care solicită eliberarea domnului Filat invocându-se că el și-a ispășit 2/3 din pedeapsă”, a mai spus Nagacevschi.

Totodată, Nagacevschi a declarat că pe parcursul zilei de astăzi vor fi mai multe demisii în legătură cu eliberarea lui Vlad Filat. 

„El nu a ispășit 2/3 din termen.Patru ani reprezintă 2/3?”, a spus Nagacevschi. 

Amintim că Maia Sandu și Olesea Stamate au negat orice implicare în eliberarea lui Vlad Filat. Maia Sandu a spus că acuzațiile sunt aberante, deoarece Filat a fost eliberat în timpul Guvernului Sandu.