„Există o încheiere a instanței de judecată Chișinău în privința lui Vladimir Filat și noi suntem obligați să o punem în executare. V. Filat a fost eliberat”, a declarat pentru Deschide.MD Oleg Pantea purtătorul de cuvânt al Adiminstrația Națioanlă a Penitenciarelor.

Avocatul lui Filat, Victor Munteanu, a spus că fostul premier „va comunica personal” ulterior.

Contactat de către DESCHIDE.MD avocatul lui Vlad Filat, Ion Vizdoagă a explicat de ce a fost eliberat fostul premier și ce urmează. 

„El a fost eliberat înainte de termen pentru executarea a două treimi din pedeapsă. El fiind în izolatorul nr.13, conform legii, conform completărilor codului de procedură penală, acolo sunt condiții inumane, aproape de tortură și din acest motiv legiuitorul a decis să fie recunoscut un an pentru doi”, a spus Vizdoagă. 

Avocatul a menționat că Filat mai figurează în două dosare. 

El mai figurează în două dosare penale. În unul pe spălare de bani și mai este un dosar la CNA, dar mi se pare că a încetat. În dosarul privind spălarea de bani avem ședință de judecată în această vineri”, a spus Vizdoagă. 

Amintim că pe 1 august, pedeapsa ex-premierului Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, a fost redusă cu 685 de zile, adică cu circa 1 an și nouă luni după ce cererea apărării sale a fost admisă la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. 

Judecătorul de instrucție Constantin Damaschin a fost cel care a examinat cererea și s-a pronunțat în acest sens. La baza încheierii, ar fi stat hotărârea CEDO privind condițiile de detenție.

Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Vlad Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate și siguranță, dar și de încălcarea dreptului la viață privată.

(Imagini din celula în care era deținut Vlad Filat)

În acest an, ex-premierul a împlinit în luna octombrie exact 4 ani de când a fost încarcerat.

Detalii: Pedeapsa lui Filat, redusă cu 685 de zile. Când va putea ieși din închisoare

Precizăm și faptul că Vlad Filat este vizat într-un alt dosar, acesta fiind acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Mai exact, fostului premier i se impută faptul că în 2013 ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, achitând 12 847 902 lei prin companii gestionate de o rudă de a sa, iar banii proveneau din Banca de Economii.

Detalii: Cel de-al doilea dosar al lui Filat va ajunge la Curtea Constituțională