Republica Moldova va face demersurile de rigoare către SUA, pentru extrădarea lui Vlad Plahotniuc, a anunțat președintele Igor Dodon într-un interviu acordat agenției rusești TASS. Mai mult, Dodon susține că americanii au planificat să-l folosească pe Plahotniuc în confruntarea cu Federația Rusă. 

Potrivit lui Dodon, Plahotniuc încearcă să obțină azil politic în SUA.

„El se poate întoarce doar în cătușe. Conform informațiilor noastre el se ascunde în SUA, unde vrea să obțină azil politic, pentru a scăpa de extrădarea în R. Moldova ori Rusia, unde a fost anunțat în căutare în baza dosarelor penale intentate. Potrivit legilor americane, pentru obținerea azilului politic trebuie minim trei ani să nu părăsești teritoriul țării. Cred că procesul asupra lui va trece la o altă etapă, vor fi și demersuri pentru extrădarea lui, a menționat Igor Dodon.

Dodon mai lăsat să se întrevadă că SUA l-a adăpostit pe Plahotniuc, deoarece fostul lider democrat ar fi făcut mai multe servicii Washingtonului în lupta cu Rusia.

„Cei care l-au ajutat pe Plahotniuc să fugă, planificau să-l folosească în lupta cu Rusia. La cererea din exterior acesta a organizat mai multe provocări în ultimii ani. Este vorba despre expulzarea diplomaților ruși, jurnaliștilor, politicienilor, restricționarea presei rusești etc.”, a mai spus președintele.

Dodon a declarat că „cei care l-au adăpostit pe Plahotniuc realizează că nu mai au nevoie de el”.

Amintim în luna septembrie curent, Interpol a refuzat să-l introducă pe fostul deputat democrat Vladimir Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională, din motiv că dosarul acestuia intentat în Federația Rusă ar fi unul politic.