Câțiva deputați ai R. Moldova au ținut, la sfârșitul ședinței Parlamentului de astăzi, discursuri dedicate Zilei Naționale a României și au adus cuvinte de mulțumire statului român pentru sprijinul oferit și pentrufaptul că a devenit un model pentru noi.

Deputatul neafiliat Octavian Țîcu a îndemnat deputații din Parlament, care dețin cetățenie română, să formeze o majoritate parlamentară pentru a crea un traseu autentic de revenire în spațiul de civilizație românească.

„Unirea din 1918 urmat de un proces în care a avut loc reîntregirea. Noi suntem într-un proces de reunificare, iar acei care se tem de Unire trebuie să știe că ea s-a întâmplat demult. Trebuie doar un act, pe care îl putem face chiar în acest Parlament. Acum 101 ani, patru  puteri europene, Imperiul Britanic, Franța, Italia și Japonia, recunoșteau prin tratatul de la Paris apartenența Basarabiei la România. Țin să reamintesc capitalelor europene, ambasadelor, că în momentul actual, ca și acum 101 ani, unica soluție de viitor și prosperitate pentru R. Moldova este reîntregirea cu România. Nu integrarea europeană și nu altă construcție hibridă care nu oferoă vreun viitor. Îndemn românii din acest Parlament, cei cu vocație, să procedeze imediat la crearea unei majorități parlamentare pro-europene și românești în care să redea R. Moldova un traseu autentic de revenire în spațiul de civilizație românească și europeană. Aprtenența la românism nu este o chestiune de limbă și de etnie. Este apartenența la o civilizație milenară care a existat aici de peste 2000 de ani. R. Moldova este al doilea stat românesc, iar majortatea populației sunt români-moldoveni, care vorbesc limba română. Felicitări tuturor românilor din țară și din afară, inclusiv celor care au cetățenie română, și nu recunosc, și le spun cetățenilor R. Moldova să fie gata pentru susținerea unui proiect politic unionist care va lua în curând naștere”, a declarat Octavian Țîcu. 

Igor Grosu, deputatul blocului ACUM (PAS), susține că România a devenit pentru R. Moldova un model în domeniul justiției, care ar trebui urmat.

„1 decembrie este ziua națională a României o zi care simbolizează unitatea poporului român, o zi a statului în care s-au născut buneii și străbuneii noștri și a cărei cetățeni sunt sute de mii de urmași. Vreau să aduc sicere mulțumiri statului român pentru tot srijinul pe care ni l-a oferit de-a lungul timpului. Sprijinul oferit de România este greu de cuantificat din punct de vedere financiar. Este vorba despre sute și sute de milioane de euro. Dacă v-aș spune o sumă acum, până la finalul discursului meu ea ar crește, pentru că România ajută minut cu minut R. Moldova. Pe noi ne leagă de România nu doar afinitatea de limbă cultură și istorie comună, pe noi ne leagă și speranța de un viitor comun. Nu contează formula în care acest viitor se va realiza, că va fi în cadrul Uniunii Europene sau a României Reîntregite, acest lucru îl vor decide cetățenii R. Moldova într-o zi. Acum România pentru noi este un model (...) Succesele României au fost recunoscute în plan internațional. Așa un model de dezvoltare vrem și în R. Moldova. De o așa Românie se tem românofobii, în special socialiștii, nu de limbă și tricolor dar de procurori și judecători independenți care-i bagă „la mitica” pe politicienii corpuți. Sper ca într-o zi Procuratura Anticorupție din R. Moldova să poată curăța clasa politică de hoți și de mișei pe modelul românesc, ca să avem și noi oameni onești care să conducă destinele acestei țări și pentru binele cetățenilor R. Moldova. La mulți ani România, la mulți ani români de pretutindeni”, a spus Igor Grosu. 

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a menționat că prețuiește fiecare gest pe care România la făcut pentru R. Moldova, iar R. Moldova ar trebui să răspundă cu respect și gratitudine. 

„Pe 1 decembrie România își sărbătorește Ziua Națională a României. Transmit cele mai sincere urări de bine. R. Moldova prețuiește fiecare gest pe care România îl face pentru țara noastră și fiecare gând bun. Nimeni nu poate nega ajutorul benefic și sprijinul direct pe care îl oferă România R. Moldova: autobuzele școlare, sutele de grădinițe, Institutul mamei și copilului, Sala cu Orgă din Chișinău, Teatrul Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul, gazoducrtul Iași-Ungheni, scările din parcul Valea Morilor, școala din satul Aluatu, sistem de iluminare în Ialoveni, donații decarte românească, burse privilegiate pentru studenții basarabeni, proiecte de infrastructură, comune înfrățite - acestea sunt doar câteva din acțiunile pentru care trebuie să le fim recunoscători prietenilor noștri din România. România și-a asumat și un rol de avocat al R. Moldova în plan extern, iar asta naște o obligațiune morală, dragi colegi, să răspundem cu respect și gratitudine. Noi nu avem deputați în Parlamentul European, dar interesele noastre nu au rămas niciodată neapărate acolo, au făcut-o prietenii noștri din România pentru noi și pentru cetățenii R. Moldova. Dragi prieteni de peste Prut, ne sunteți mereu aproape, mereu în ajutor atunci când R. Moldova este la răscruce sau are nevoie de sprijin sau un sfat. Ați devenit un model de dezvoltare pentru țara noastr. Vă mulțumim și la mulți ani România!”, a spun Sergiu Sîrbu.