Partidul Liberal a solicitat Curții Constituționale să se pronunţe pe marginea prevederilor articolului 98 din Constituție care presupun numirea și revocarea de către Președintele Republicii Moldova a unor membri ai Guvernului în legătura cu remanieri sau vacanța funcției.

Astfel, reprezentanții PL au depus astăzi la CCM o sesizare în care cer interpretarea unor dispoziții din Constituției. Liberalii atrag atenția asupra prevederilor alineatelor (4) și (6) din articolul 98 al Constituției.

Acestea prevăd:

4. În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.

6. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.

Constituția nu spune dacă președintele Republicii Moldova are dreptul la veto, să respingă numirea unui membru de Guvern. Noi am solicitat ca Curtea Constituțională să interpreteze în ce situații președintele poate respinge o candidatură, de câte ori”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, după depunerea sesizării.

Amintim că Igor Dodon l-a demis pe Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării la inițiativa președintelui PL, Mihai Ghimpu. Biroul Politic al Partidului Liberal (PL) i-a retras acum o lună susținerea politică fostului ministru al Apărării.

Liberalii solicită ca funcția vacantă la șefia instituției să-i revină ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, însă acestei decizii se împotrivește șeful statului care susține că la conducerea ministerului trebuie să vine un „profesionist și patriot”.