În toate raioanele din R. Moldova au fost aleși președinți noi. Cei mai mulți dintre conducătorii de raioane sunt exponenți ai Partidului Socialiștilor, aceștia au 18 de președinți de raioane. Partidul Democrat are 10 președinți de raioane. Partidul Platforma DA are 2 președinți, iar Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul ȘOR au câte un președinte de raion.

Mai jos puteți vedea cine sunt președinții de raioane aleși înurma scrutinului local din 20 octombrie. 

Anenii Noi

Consiliul raional Anenii Noi l-a ales în funcția de Președinte al raionului pe Ion Vicol, de la Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta a fost votat de 18 consilieri.

Basarabeasca

16 consilieri raionali din partea PSRM, blocului ACUM, PLDM și „Partidul Nostru” au creat o majoritate în Consiliul raional Basarabeasca și l-au votat pe socialistul Piotr Pușcari în funcția de președinte al raionului. Acesta a deținut și anterior funcția de președinte al raionului. A

Briceni

Președinte al raionului Briceni a fost ales reprezentantul Partidului Socialiștilor, Vitalie Lupașco. Pentru acesta au votat 28 de consilieri, inclusiv 3 consilieri ai blocului ACUM, 4 consilieri s-au abținut.

Cahul

Fără a fi anunțată crearea unei alianțe de guvernare a raionului Cahul, cu votul a 20 consilieri: PSRM (10 persoane), PDM (8 persoane), Antonina Belobrova (PP P Șor) și Petru Burlacu (PCRM) președinte al raionului a fost ales Marcel Cenușa, consilier PSRM. La ședință au participat 34 de consilieri raionali din 35 aleși.

Cantemir

Cu votul a 18 consilieri, în funcția de președinte al raionului Cantemir a fost ales consilierul din partea PSRM, Anatoli Ichim. La ședință nu s-au prezentat consilierii din blocul ACUM, PLDM, un consilier din partea Partidului Nostru și consilierul ales din partea PL.

Călărași

Raionul Călărași a ales un președinte socialist. Cu votul a 17 consilieri Ștefan Bolea, candidatul PSRM, a fost ales președintele raionului. Voturile au fost repartizate astfel: PSRM - 9 voturi, PDM - 5 voturi, ȘOR - 2 și un candidat independent. Celelalte formațiuni s-au abținut de la vot. 

Căușeni

Raionul Căușeni l-a ales ca președinte pe democratul Nicolae Gorban. Acesta a fost votat de consilierii democrați, socialiști, dar și de către doi consilieri din cadrul Platformei DA. Astfel, Gorban revine în fotoliul de președinte de raion, funcție în care a fost numit în 2017.

Cimișlia

Cu votul a 17 consilieri raionali - 7 de la PDM, 7 de la PSRM, 2 de la Partidul Șor si 1 vot (“de aur”) de la consilierul independent Ion Ţurcanu - din 33 de consilieri raionali, preşedinte al raionului Cimișlia a fost ales Mihai Olărescu, consilier PDM.

Criuleni

Raionul Criuleni l-a ales ca președinte pe Pavel Spînu de la Platforma DA. Acesta a fost votat de 17 consilieri raionali. 

Drochia

Reprezentantul Partidului Socialiștilor Alexei Vasilean a fost ales președinte al Consiliului raional Drochia. Pentru candidatura acestuia au votat 22 din 23 de consilieri, inclusiv consilieri ai fracțiunilor PSRM, PDM, DA, PAS, Șor. 

Dondușeni

Președinte al raionului a devenit reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Valentin Cebotari. Candidatura lui a fost votată de către 16 consilieri ai PSRM, 3 din partea Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, 2 de la PLDM și un consilier din partea PDM.

Dubăsari

Consiliul raional Dubăsari l-a ales în funcția de președinte pe socialistul Grigore Filipov, despre care presa a scris anterior că ar fi în relații de rudenie cu președintele Igor Dodon. Acesta a fost ales cu votul a 17 consilieri raionali.

Edineț

Președinte al raionului Edineț a fost ales candidatul PSRM Nicolae Melnic.

Fălești

Președinte al Consiliului raional Fălești a devenit reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Sergiu Fîntîna. Pentru candidatura lui Fîntîna au votat 21 din 33 de consilieri din fracțiunile PSRM, PAS, Platforma DA, Partidul Șor, PDM și un consilier independent.

Florești

Noul președinte al raionului Florești a fost ales Ștefan Paniș de la Partidul Democrat. Acesta a fost ales cu 23 de voturi ale consilierilor în fruntea raionului.

Glodeni

Democratul Ion Cojocari a fost reales pentru încă un mandat în funcția de Președinte al Raionului Glodeni. Acesta a fost votat de 17 din 33 consilieri raionali. Voturile au fost repartizate astfel: 10 - PDM, 2 - PSRM, 3 - PP ȘOR și 2 - Blocul ACUM.

Hîncești

Președintele raionului Hîncești a fost ales Levinschi Iurie, consilier al PDM. Pentru alegerea președintelui raionului au votat 23 de consilieri din cei 35, printre care se regăsesc consilieri atât ai PDM, PSRM cât și din blocul ACUM, PLDM și independenți. 

Ialoveni

La Ialoveni, președinte al raionului a fost ales Mihail Silistraru, candidatul comun al PAS și PPDA, identificat după o lungă nelămurire în cadrul blocului ACUM. Silistraru a fost votat de 30 de consilieri, iar doi consilieri, de la partidul ȘOR și PSRM, s-au abținut de la vot. 

Leova

Cu votul a 14 consilieri din cei 27 prezenți la ședință, președinte aL raionului Leova a fost ales Nicolae Prițcan, consilier ales pe lista Partidului Democrat din Moldova.

Nisporeni

Președinte al raionului Nisporeni a fost ales Vasile Mărcuță, reprezentant al Partidului Democrat din Moldova. Pentru candidatura lui Mărcuță au votat 20 din cei 33 consilieri raionali.

Ocnița

Președinte al raionului Ocnița a fost ales, în unanimitate, consilierul raional al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Iurie Plopa. Pentru candidatura lui au votat 27 de consilieri ai raionului Ocnița. Pe lângă fracțiunea PSRM, care reprezintă majoritatea în Consiliul Raional Ocnița, și consilierii PCRM, PDM și ai Partidului Șor au votat pentru reprezentantul PSRM. La vot nu au participat consilierii blocului ACUM.

Orhei

Reprezentantul partidușlui ȘOR, Dinu Țurcanu, a fost ales în funcția de președinte al raionului Orhei. Pentru Țurcanu și-au dat votul 19 consilieri de la PP ”Șor”, consilierul independent Sergiu Aga și un consilier de la PPDA.

Rezina

Liderul organizației teritoriale a Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Valeriu Ciorici a fost ales astăzi președinte al Consiliului raional Rezina. Pentru candidatura acestuia au votat 16 din 27 de consilieri ai raionului Rezina din fracțiunea PSRM, PDM, Șor.

Rîșcani 

Vasile Secrieru a fost ales președintele raionului Rîșcani. Cu 19 voturi ale consilierilor din fracțiunea PSRM și Blocului ACUM, Secrieru a fost ales în funcție. Noul președinte al raionului Rîșcani este membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Sîngerei

Raionul Sîngerei l-a ales ca președinte pe Grigore Corcodel, de pe lista Partidului Democrat. Pentru acesta au votat 19 condilieri, printre care și 3 membri de la Platforma DA: Tudor Tutunaru, Iamandi Gheorghe si Petrov Magdalena. 10 consilieri au votat împotriva candidaturii lui Corcodel.

Soroca

Consiliului raional Soroca, prin votul a 26 consilieri (din 33 aleși), l-a ales ca președinte al raionului Soroca pe Veaceslav Rusnac, ales pe listele partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Strășeni

Președintele raionului Strășeni a fost ales Pavel Tamaciuc, din partea Platformei DA. Acesta a fost susținut de 17 consilieri raionali, Platforma DA, făcând coaliție cu Partidul Șor, PD și asistați de PSRM.

Șoldănești

Consiliul raional Şoldăneşti l-a ales în funcţia de preşedinte pe Mîndru Nicolae. Acesta a fost investit în funcţie cu votul a 18 consilieri. Mîndru Nicolae este membru al PDM.

Ștefan Vodă

Socialistul Vasile Maxim este noul președinte al raionului Ștefan Vodă. Acesta a fost ales în funcție cu votul a nouă consilieri de la PSRM și nouă de la PDM. Consilierii de la PAS s-au abținut să voteze, iar cei de la PPDA au votat împotrivă. Anterior, Vasile Maxim a fost vicepreședintele raionului Ștefan Vodă. De asemenea, până să devină socialist, a fost membru al Partidului Comuniștilor.

Taraclia

În Taraclia președinte al raionului a fost ales Ivan Paslari, de la PSRM. Acesta a fost votat unanim de către toți consilierii, și anume cei de la PSRM – 18 consileri; ACUM – 2 consileri; PDM – 1 consileri; PȘ – 3 consileri; PCRM – 3 consileri.

Telenești

Cu votul a 20 de consilieri raionali, a fost aleasă în calitate de Președinte a raionului Telenești din partea PDM, Mariana Ombun. Candidatura ei a fost susținută de consilierii PDM, PLDM, PSRM; PCRM și PP ”ȘOR”. 

Ungheni

Socialistul Ghenadi Mitriuc a fost ales președintele raionului Ungheni. Pentru acesta au votat 21 de consilieri, de la PD, PSRM și partidul ȘOR.