Federaţia Rusă va oferi Republicii Moldova un credit în valoare de 500 de milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de infrastructură. La o înţelegere în acest sens au ajuns Guvernul Moldovei şi cel al Rusiei în cadrul vizitei la Moscova prim-ministrului Ion Chicu. Anunţul a fost făcut de preşedintele Igor Dodon în cadrul unei Ediţii Speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Igor Dodon a specificat că prima tranşă în valoare de 300 de milioane de dolari va fi acordată în scurt timp astfel încât în februarie-martie 2020 ar putea începe un amplu proces de reconstrucţie a drumurilor în Republica Moldova.

Vom face drumuri, vom face investiţii enorme. Republica Moldova are restanţe la acest capitol şi începând cu februarie-martie ţara noastră va fi un adevărat şantier de construcţie a drumurilor. Condiţiile de accesare a acestor fonduri vor fi discutate cu Ministerul Finanţelor. Vor fi concursuri publice în decembrie. Vor fi reconstruite cel puţin 10 porţiuni de drum naţional, inclusiv construcţia unui drum de ocolire a municipiului Chişinău, crearea miilor locuri de muncă, unele elemente vor da o creştere economică impresionantă”, a spus preşedintele, citat de Moldova 1.

Igor Dodon a mai spus că autorităţile de la Chişinău au reuşit să negocieze un preţ mai mic de achiziţie a gazelor naturale, să extindă de la cinci la 10 categoriile de mărfuri exportate în Rusia, precum şi încă câteva mii de autorizaţii pentru transportatorii moldoveni.

De precizat că vicepremierul rus, Dmitri Kozak a declarat azi că R.Moldova a cerut de la Moscova un credit pentru proiecte de infrastructură, în special pentru drumuri. Vicepremierul rus a specificat că la momentul de față acest subiect este negociat de către părți. 

„Ne-am înțeles ca ei să prezinte amănunțit propunerile și condițiile în care ar vrea să primească acest credit, precum și garanțiile returnării”, a spus Kozak, comentând astfel zvonurile din presă potrivit cărora Chișinăul intenționează să solicite Moscovei un credit de 300 de milioane de dolari.

Detalii: Soluția Moscovei pentru susținerea Guvernului lui Dodon: Preț scăzut la gaz și credit pentru drumuri