După ce PSRM cu sprijinul deputaților democrați a înlăturat blocul ACUM de la guvernare, fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase și-a amintit brusc de secvențele video în care Igor Dodon poartă negocieri Vlad Plahotniuc și în care Dodon recunoaște că primește sute de mii de dolari lunar din Federația Rusă.

În luna iunie, la doar patru zile de la încropirea alianței ACUM-PSRM, Andrei Năstase, proaspăt-numit ministru de Interne, susținea versiunea lui Igor Dodon despre aceste imagini spunând că în „se vede foarte, foarte clar că este și ceva trucat”. Năstase mai spunea că a trimis imaginile video la niște prieteni din România, pentru expertiză.

Redăm mai jos declarația integrală a lui Andrei Năstase în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTv, în data de 12 iunie.

„Ceea ce am sesizat eu am transmis și colegilor mei din România pentru a le interpreta și aștept de la ei niște rezultate, pentru că ceea ce am văzut acolo se vede foarte, foarte clar că este și ceva trucat . Nu ne-am pus ideea că PSRM nu și-a propus ideea federalizări, nimeni nu și-a pus problema că nu ar fi existat acea idee, și atunci când am intrat în înțelegere cu PSRM, ne-am asigurat și am asigurat toată țara inclusiv și țările vecine, Ucraina, România că această înțelegere nu va avea drept obiectiv nici federalizarea nici tot ce propunea Plahotniuc. Finanțarea PSRM din afară, este o problemă, bineînțeles este o problemă indiferent că e Dodon, Plahotniuc sau altcineva, cel care a încălcat legea despre finanțarea partidelor trebuie să fie pedepsit conform legii”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTv, în data de 12 iunie.

La câteva zile de la trădarea blocului ACUM de către PSRM, Andrei Năstase a declarat în cadrul unei ediții a aceleiași emisiuni că acele imagini în care Igor Dodon şi Vlad Pahotniuc vorbesc despre federalizarea sunt adevărate şi că Procuratura trebuie să-i cerceteze pe ambii.

„Acum acumulez actele necesare cu privire la filmuleţele cu Dodon şi Plahotniuc. La dvs. (în emisiune) m-aţi întrebat anterior dacă ele sunt reale. Am contactat nişte colegi din România şi filmuleţele sunt perfect reale”, a declarat Năstase, fără să pomenească de constatarea sa că aceste imagini au fost trucate.

Năstase a mai zis că a fost o chestiune de timp să-l vedem pe Igor Dodon în cătuşe: „S-au făcut multe. Din păcate a interevenit campania electorală, alţi factori urgenţi. O parte din materiale sunt la Procuratură, altă parte va ajunge”, a declarat Năstase la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV.

În același timp Andrei Năstase uită că PPDA și PAS au respins inițiativele parlamentare ale lui Octavian Țîcu, Iurie Reniță și Lilian Carp de anchetare a lui Dodon. Mai mult, parlamentarii PAS și PPDA i-au acuzat pe cei trei de trădarea coaliție argumentând că altele sunt prioritățile guvernării.

De asemenea, PPDA și PAS au reacționat negativ la solicitările de anchetare a lui Igor Dodon solicitate de PUN și Anatol Șalaru susținînd că astfel de anchete trebuie realizate de procurori independenți cu toate că procurorul interimar fusese instalat cu voturile blocului ACUM.

În luna iunie, declarațiile lui Năstase referitor la aceste imagini se suprapunea cu cele ale lui Dodon. Atunci, președintele a recunoscut în cadrul unei emisiuni că imaginile sunt veridice, însă sunt „montate”, insistând că unele declarații din video sunt rupte din context.