Fostul candidat la șefia capitalei și consilier municipal, Victor Chironda, este candidatul propus de Ion Ceban la funcția de viceprimar responsabil de Urbanism și Mobilitate Urbană. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Chironda, împreună cu Ion Ceban, a stabilit că va avea un mandat cu atribuții depline, pentru un domeniu clar delimitat de activitate.

Obiectivul meu este să planific și să livrez municipiului Chișinău o mobilitate mai bună în 4 ani de mandat: un transport public mai eficient și mai confortabil, trotuare comode și accesibile, o infrastructură pentru bicilete decentă, spații publice amenajate corect, o documentație de urbanism modernă și realistă. În campania electorală, eu și echipa mea nu am făcut politică ci am promovat problematica dezvoltării urbane și am oferit viziune și soluții pentru planificarea urbană și dezvoltarea unei mobilități urbane durabile”, a scris el.

Chironda a menționat că având suportul a peste 6 mii de oameni care l-au votat, există o șansă reală de a schimba felul în care arată orașul și să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor în Chișinău.

Îmi propun o activitate bazată pe deschidere și dialog constructiv cu toți consilierii municipali, funcționarii publici, mediul de experți, reprezentanții societății civile, primarii de suburbii și toți locuitorii municipiului Chișinău. Sunt sigur că putem reuși împreună să dezvoltăm un oraș care să ofere oamenilor oportunități, confort și siguranță. În scurt timp voi reveni cu detalii referitor la planul de lucru și echipa cu care voi veni la primărie”, a precizat el

În acest sens, odată cu numirea lui Chironda în funcția de viceprimar, mandatul de consilier va fi preluat de colegul acestuia, Sergiu Tofilat.

De precizat că potrivit Statutului municipiului Chișinău, capitala are 4 viceprimari. Numărul acestora poate fi mărit prin decizia consiliului municipal, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși.

Viceprimarul este ales la propunerea primarului general prin decizia consiliului municipal, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 şedinţe consecutive de către consiliul municipal sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la 2 şedinţe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal.