Deputatul Iurie Reniță este de părerea că președintele Dodon a pornit lupta finală pentru subordonarea justiției, după ce a acaparat alte instituții ale statului. În opinia deputatului, Dodon și socialiștii lui au utilizat și au pus în aplicare toate "tehnologiile" din arsenalul lor autohton, dar și cel străin, pentru a compromite toate concursurile, care aveau ca obiectiv identificarea celor mai buni profesioniști și experți în domeniul justiției.

„Miza socialiștilor a fost și rămâne una și aceeași, care nu diferă absolut cu nimic de cea a lui Igor Dodon, în calitatea lui de cel mai fidel și docil reprezentant al Federației Ruse în Republica Moldova. După ce au acaparat SIS-ul, SPPS, CNA, Curtea Constituțională, Ministerul Apărării, ca instituții fundamentale ale statului, Dodon, dar și socialiștii lui, au pornit "lupta finală -решительный бой" pentru subordonarea justiției, înțelegând că un eventual eșec în acest domeniu îi va plasa in văzul tuturor alături de Plahotniuc, Platon, Șor, Filat și alții din aceeași categorie.
Cochetarea socialiștilor cu blocul ACUM pe unele aspecte ale justiției n-a durat prea mult, deoarece abordările noastre de reformare a justiției au fost și sunt unele responsabile și foarte serioase, pornind de la realitățile dezastruoase din acest domeniu. Conștientizând perfect acest pericol, care îi va afecta în modul cel mai direct, Dodon și socialiștii lui au utilizat și au pus în aplicare toate "tehnologiile" din arsenalul lor autohton, dar și cel străin, pentru a compromite toate concursurile, care, în esență, aveau obiective foarte clare – identificarea celor mai buni profesioniști și experți în domeniul justiției”, scrie deputatul pe o rețea de socializare. 

Potrivit lui Reniță, „pierderea influenței directe asupra justiției ar fi însemnat deconspirarea și developarea tuturor ilegalităților comise de Igor Dodon și PSRM atât în campania prezidențială din 2016, cât și în scrutinele ulterioare prin intermediul diferitor offshore-uri și fundații – gen Bahamas, "Din suflet" a Primei Doamne și multe altele”.

Deputatul susține că „au fost comise mai multe erori și cedări impardonabile, mai cu seama în privința lui Igor Dodon, care, actualmente, dirijează cu toate și cu toți, iar asta nu doar din lipsă de experiență și expertiză a reprezentanților ACUM în structurile statului”.

„Înțeleg perfect decizia de a proceda la formarea temporară a unei majorități parlamentare pentru debarcarea sistemului corupt al lui Plahotniuc, dar nu și fraternizarea totală a unor ACUM-iști cu socialiștii lui Dodon doar de dragul menținerii la putere”, mai adaugă deputatul.

În concluzie, Iurie Reniță este de părerea că „ în actuala conjunctură politică se impune o nouă abordare” și anume ”excluderea, în continuare, a cazurilor regretabile de fraternizare cu socialiștii lui Dodon”.

„Cu referire la comportamentul meu în zilele următoare, fără ai "decepționa sau întrista" pe socialiști și pe liderul lor informal, Igor Dodon, eu voi vota pentru "contra" moțiunii de cenzură”, a conchis deputatul.