Președintele moldovean Igor Dodon l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară al Republicii Moldova în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care funcționează în incinta Muzeului Militar.

Noul director al Centrului este colonelul Alexandru Chirilenco. Deschide.MD l-a întrebat pe domnul Chirilenco care va fi soarta Muzeului Ocupației Sovietice. Acesta a spus că, de fapt, nu este un muzeu, ci o expoziție în cadrul Muzeului Militar. „Expoziția funcționează în continuare, soarta ei depinde de decizia ministrului Apărării și a Comandantului Suprem (Igor Dodon), căruia eu mă supun”. L-am rugat pe Chirilenco să ne ofere un CV al dumnealui, acesta a declarat că e militar și că nu poate oferi informații despre biografia sa.

Deschide.MD a trimis o solicitare Ministerului Apărării pentru a afla de ca a fost demis Vitalie Ciobanu, care va fi soarta Muzeului Ocupației Sovietice și cine este Alexandru Chirilenco, noul director al Centrului de Cultură și Istorie Militară.

Nu am primit, deocamdată, răspuns la solicitarea noastră, fiind rugați să așteptăm 15 zile. 

Amintim că președintele prorus Igor Dodon intenționează să închidă Muzeul Ocupației Sovietice, inaugurat în 2015 la Chișinău în incinta Casei Armatei, iar în loc „să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos”, în care să se regăsească și cadoul ministrului Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, făcut pe 24 august curent, când a vizitat R. Moldova.