Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a emis un ordin de anulare a rezultatelor comisiei pentru preselecția candidaților în funcția de Procuror General. Anunțul a fost făcut de Stamate în cadrul unui briefing de presă.

„Un membru al comisiei a notat disproporționat candidații la funcția de Procuror General. Ținând cont de cele observate nu pot înainta lista respectivă către CSP. Am să fac uz de funcția pe care o dețin și am să emit un ordin de anulare a rezultatelor Comisiei de preselecție”, a declarat Olesea Stamate.

Ministrul Justiției a spus că în anumite situații o persoană a notat subapreciat unii candidați și dacă se face o sumă a notelor fără cele puse de persoana menționată de ministru în listă, apar alți candidați. 

Președintele Igor Dodon a comentat recent concursul de preselecție a candidaților la funcția de șef PG prin care s-a arătat nedumerit de ceea ce se întâmplă cu întreg concursul de numire a unui procuror general.

„Partenerii noștri de coaliție au insistat să facă un filtru la Ministerul Justiției, chiar dacă în Constituție nu este prevăzut acest lucru. Să nu ne învinuiască de blocaj, noi am acceptat. Ei au dorit 5 membri ai comisiei să fie de la Guvern, doar unul de la Parlament. Am acceptat și asta. Și-au pus psihologi, experți, societate civilă. Au organizat, ei, acest concurs. Au ales patru candidați, au făcut totul public și nu le place. Ei dau peste cap toate principiile democratice de organizare a acestor concursuri”, a adăugat Dodon.