Igor Dodon este un „turist” care nu decide nimic în Republica Moldova. Mai mult ca atât, actualul președinte ar trebui să consulte mai bine Constituția, înainte de a declara că modificările în componența Guvernului sunt inevitabile după alegerile locale. De această părere este fostul președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.

În cadrul unui interviu pentru Deschide.MD, politicianul a spus că Igor Dodon preferă să efectueze deplasări în străinătate, decât să se ocupe de problemele cetățenilor Republicii Moldova.

Uitați-vă la acel turist! Dodon este un turist. Zilele următoare merge în Serbia, peste o săptămână pleacă în Franța. În toată săptămâna el se duce undeva pentru că nu știe ce să facă în țară. El nu are idee cu ce să se ocupe în țară. Trei ani deja se împlinesc...”, a spus Vladimir Voronin.

Potrivit liderului PCRM, Dodon nu cunoaște ce să facă cu puterea, și asta pentru că este un politician impotent. Mai mult ca atât, atacurile lui în adresa Guvernului sunt simple încercări de a se distanța de la greșelile pe care le comite Executivul.

El nu știe ce să facă cu puterea. Orice putere ai da la acești, care sunt impotenți, ei nu vor face nimic. El acum se distanțează de faptul că această guvernare nu-și onorează obligațiunile și el vrea să fie mai departe de ei. Mai mult decât atât, poate el nu a citit Constituția, dar dacă a citit-o, atunci înseamnă că nu a înțeles-o.  Cineva dintre consilierii săi trebui, dacă este unul mai dezghețat, să-i deschidă compartimentul „Împuternicirile Președintelui”. Acolo e scris că președintele poate să demită un membru al Guvernului doar la solicitarea prim-ministrului. Asta este procedura. Prim-ministrul transmite o scrisoare președintelui și în baza acestui demers el are dreptul să emită decretul. El nu poate face nimic la inițiativă proprie”, precizează fostul președinte al R.Moldova.

Potrivit lui Voronin, toate aceste declarații „trăsnite”, inclusiv despre un plan cu privire la oferirea unui statut special pentru regiunea transnistreană, au loc în contextul alegerilor prezidențiale care vor avea loc în 2020.

Anul viitor în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale. Până atunci veți auzi încă multe declarații trăsnite din partea acestui Dodon. Nu există niciun plan, sunt declarații ca să le facă pe plac cuiva. Dar cui, dvs. vă pricepeți foarte bine. Și dacă va apărea cândva un plan bine determinat, poate fi un text identic celui pe care noi nu l-am semnat în anul 2003”, s-a arătat îngrijorat politicianul.

Întrebat dacă Dodon ar putea semna un nou „memorandum Kozak”, Vladimir Voronin a spus că acesta nu hotărăște nimic.

Dodon nu hotărăște nimic. Dacă eu atunci aș fi semnat, să știți că noi am avut atunci o opoziție puternică, nu ca ACUM care s-au culcat într-un pat cu socialiștii. Atunci a fost o opoziție puternică, Iurie Roșca, au fost băieți tari care a doua zi ar fi mers la Curtea Constituțională unde magistrații ar fi deschis Constituția și ar citi că R.Moldova este un stat unitar. Și atât. Niciun fel de republică în componența altei republici. Niciun fel de federalizare”, a punctat liderul PCRM.

Interviul integral cu președintele PCRM, Vladimir Voronin, îl citiți în scurt timp pe Deschide.MD.