Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov îndeamnă autoritățile moldovenești să respecte drepturile vorbitorilor de limbă rusă, iar pentru aceasta dimploatul rus cere Chișinăului să întărească prin lege statutul limbii ruse ca instrument de comunicare interetnică.

Declarațiile au fost făcute de Vasnețov în cadrul unei întrevederi cu directorul general al Biroului Relații Interetnice al Republicii Moldova, Nicolae Rădița.

„Ambasadorul Rusiei a accentuat nevoia de a întări legislativ statutul limbii ruse ca instrument de comunicare interetnică și păstrarea instituțiilor de învățământ cu predare în limba rusă”, se arată într-o postare a Ambasadei Ruse la Chișinău. 

Amintim că în 2018 Curtea Constituțională a Moldovei a constatat desuetudinea Legii din 1 septembrie 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. De asemenea, Curtea a constatat, în preambulul Legii, o altă dovadă a caracterului desuet al acesteia: obligativitatea utilizării limbii ruse ca limbă de comunicare între națiunile din Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice.