Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac a depus la Curtea Constituțională sesizarea privind controlul constituționalității Decretului președintelui, Igor Dodon, cu privire la retragerea cetăţeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu și solicită recunoașterea acestuia ca fiind neconstituțional.

Deputatul susține că sesizarea a fost determinată „de ferma convingere că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova, mai nou și cetățean al ei”.

Cobzac a amintit și de faptul că locuitorii raionului Hâncești „apreciază faptul implicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona râului Prut, a localităților Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărăteni”.

Este datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu. Sesizarea se bazează în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărâre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției”, se arată în comunicatul expediat presei.

Amintim că Traian Băsescu și soția sa, Maria Băsescu, au depus în martie cererea privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova. În luna iunie fostul președinte al Republicii Moldova a semnat decretul privind acordarea cetățeniei pentru familia Băsescu. Ulterior deputații socialiști au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind examinarea legalității acordării cetățeniei RM pentru Traian Băsescu, însă această cerere a fost respinsă. Curtea a constatat că sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituţionalităţii şi, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Acum trei zile preşedintele Igor Dodon a semnat Decretul pentru retragerea cetăţenii RM lui Traian Băsescu. Documentul nu se referă însă şi la soţia fostului preşedinte, Maria Băsescu.