Președintele PUN, Anatol Șalaru vine cu un apel la liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, să ia atitudine împotriva acestui act al lui Dodon și să nu permită distrugerea unicului muzeu din Republica Moldova care prezintă „roadele” ocupației sovietice.

„Desființarea acestui muzeu este încă un act de agresiune al lui Dodon si PSRM la identitatea noastră românească , un act de agresiune la istoria si suferințele românilor basarabeni”, scrie Șalaru pe pagina sa de Facebook. 

În același timp Șalaru vine cu o reacție și la declarația PL care condamnă intențiile lui Dodon de a închide Muzeul Ocupației Sovietice, pentru că muzeul a fost deschis la inițiativa Partidului Liberal în anul 2015.

Fostul ministru al Apărării, spune că Dorin Chirtoacă, liderul PL, minte cu nerusinare pentru că Muzeul Ocupației Sovietice a fost înființat exclusiv la inițiativa lui Șalaru și a oamenilor din Armata Națională

„Cu chiu cu vai l-am convins pe Ghimpu să participe câteva minute la deschiderea muzeului. Dorin Chirtoaca nici macar nu a catadicsit să participe.
După cum nimeni de la PL nu a participat cand am scos tehnica militară americană în PMAN și m-au lăsat singur cu socialiștii care au încercat să oprească ieșirea tehnicii SUA din unitățile militare. Ii reamintesc lui Dorin Chirtoacă, că Mihai Ghimpu a fost singurul care mi-a cerut să o las "mai moale" cu NATO că îi fac probleme in alianța cu Plahotniuc. Cat despre Dodon, Dorin Chirtoaca sa nu uite că eu am fost demis la solicitarea lui Ghimpu și a PL de către Dodon”, maia spune fostul ministru al Apărării.

Amintim că președintele prorus Igor Dodon intenționează să închidă Muzeul Ocupației Sovietice, inaugurat în 2015 la Chișinău în incinta Casei Armatei, iar în locul acestuia „să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos”, în care să se regăsească și cadoul ministrului Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, făcut pe 24 august curent, când a vizitat R. Moldova.


Prezent la evenimentul dedicat aniversării a 20-a a Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, condusă de către consilierul său Victor Gaiciuc, Dodon a împărțit promisiuni, criticând dur Guvernul Sandu cu „harvardiștii” săi și mulțumindu-le celor prezenți că s-au implicat în activitățile dedicate „aniversării a 660-a de la întemeierea statului moldovenesc și a 75-a de la eliberarea țării de sub ocupația fascistă”.

„Este aici ministrul Apărării. Trebuie de făcut un muzeu bun. Cel care a fost înainte a făcut un muzeu al nu știu cărei ocupații. El trebuie închis, dacă încă nu a fost. Deja l-au închis? Și să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească și drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit Șoigu, care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei”, a declarat Dodon, sfidând sutele de mii de victime ale ocupației sovietice din Basarabia.

În altă ordine de idei, Dodon a promis că foștii militari nu vor fi lipsiți de facilitățile de care beneficiază, așa cum „ar vrea” Guvernul Sandu.

Amintim că în 2015 la Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Armatei Naţionale a fost deschis un muzeu în sunt expuse dovezi ale ocupaţiei sovietice, la inițiativa ministrul Apărării de atunci, Anatol Şalaru.