Negocierile dintre Chișinău și Tiraspol în procesul de reglementare transnistreană vor continua la conferința informală din Bavaria, planificată pentru prima jumătate a lunii noiembrie. Ședința va fi precedată de o întâlnire între președintele Igor Dodon și liderul separatist, Vadim Krasnoselski, pe malul drept al Nistrului.

Totuși, soluția despre care Igor Dodon a vorbit în câteva rânduri, privind acordarea unui statut special regiunii transnistrene, ar putea fi una grăbită și inspirată de Moscova, consideră analiștii.

Statutul regiunii transnistrene nu poate fi negociat fără a fi luate în calcul documentele aprobate după încetarea conflictului armat de pe Nistru, susține analistul de la București, Iulian Chifu, fost consilier la Cotroceni. Este vorba de acordul de încetare a focului din 1992, de acordul din 1994 care presupunea retragerea trupelor ruse în decurs de 3 ani, și de declarația finală a Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1994, prin care Rusia s-a angajat să-și scoată armata din Republica Moldova. Iulian Chifu:

Eu nu cred că am ajuns la maturitatea unui proiect în care o soluție să poată fi găsită. Suntem din nou într-o situație pe care am mai văzut-o în timpul lui Voronin. Ne-a anunțat: gata, în două săptămâni e rezolvată situația Transnistriei. A făcut atunci o modelare, pe o criză, a unei soluții rapide, prost gândite", a spus Iulian Chifu.

Politica pașilor mici va pune Chișinăul pe picior de egalitate cu Tiraspolul separatist. Iar, într-un final identificarea unui statut special ar putea să se producă în defavoarea Republicii Moldova. Potrivit lui Iulian Chifu, Republica Moldova trebuie să-și urmărească propria agendă cu consecvență.

Republica Moldova este într-o postură în care are tot timpul să-și cumpănească pașii. Să nu uităm că a început un proces de preluare a controlului frontierei estice împreună cu Ucraina și eu cred că acest proces trebuie dus la bun sfârșit, și procesul care este deja în curs, de integrare a zonei economice din spațiul separatist", a precizat Iulian Chifu.

Negocierile în formatul 5+2 de la Bratislava, s-au încheiat fără vreun rezultat. Părțile nu au semnat nici un protocol, cu toate că reprezentantul OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a declarat că se lucrează la un document, scrie radiochișinău