Ministrul Justiției Olesea Stamate a publicat opinia preliminară adoptată de Comisia de la Veneția. Aceasta se referă la reforma justiției din R. Moldova și potrivit documentului, Comisia de la Veneția a statuat că situațiile critice din sfera judiciară, cum ar fi nivelul înalt al corupției, pot justifica soluții radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflați în funcție. În același timp, Comisia și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecătorilor cu reformarea Curții Supreme de Justiție și a subliniat faptul că orice mecanism de verificare prevăzut de proiectul de lege, precum și implementarea acestuia, trebuie să respecte prevederile Constituției.

Ministrul Justiției a promis ca instituția pe care a o conduce va purcede curând la modificarea proiectului de lege în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât și a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor.

După ajustarea textului, va fi publicat proiectul de lege revizuit și vor fi inițiate noi consultări publice cu părțile interesate, în special judecători, procurori, avocați și societatea civilă. 

Este de menționat că vinerea trecută, 11 octombrie, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a discutat proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii, prezentat de Ministerul Justiției, iar în urma dezbaterilor, a adoptat o opinie preliminară.

Vedeți mai jos documentul integral:

Comisia de la Venetia by Pavel Maftei on Scribd

Amintim că tot vineri, președintele Comisiei de la Veneția Dl. Gianni Buquicchio și-a exprimat îngrijorarea referitor la încălcarea procedurii de numirea a judecatorilor la Curtea Constituțională din Moldova și a chemat autoritățile sa respecte regulile stabilite pentru asemenea proceduri. 

Detalii: Președintele Comisiei de la Veneția, îngrijorat de procedura de numire a judecătorilor la CCM

Urmează să fie adoptată o opinie finală la următoarea sesiune, 6-7 decembrie 2019.