Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se află într-o vizită de lucru în UTA Găgăuzia, unde a avut o întrevedere cu başcanul Irina Vlah lu preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîssa. În cadrul vizitei, s-a discutat despre adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a trei proiecte de lege cu privire la Găgăuzia, care vizează armonizarea legislaţiei republicane şi regionale. Astfel, Dodon anunţă pe pagina sa de Facebook, că la următoarea şedină a Parlamentului, socialiştii vor lansa iniţiativa cu privire la adoptarea pachetului de proiecte de lege respectiv.

În context, doamna Vlah a venit cu propunerea de a convoca o şedinţă a grupului de lucru format din deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova şi ai Adunării Populare din Găgăuzia.

De altfel, în cadrul întrevederii, s-au examinat acţiunile de pregătire a marcării celor 25 de ani de la adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri)”, mai scrie şeful statului, scrie TVR Moldova.

După Comrat, Igor Dodon va vizita satul Cişmichioi şi, în special, grădiniţa de copii construită cu suportul şi la iniţiativa Preşedintelui Republicii Turkmenistan, Gurbangulî Berdîmuhamedov, biserica din localitate, va avea înâlniri cu locuitorii, apoi va vizita satul Etulia, unde spune că va vizita grădiniţa de copii şi va discuta cu localnicii.

Pe finalul zilei, Igor Dodon va vizita oraşul Vulcăneşti, care astăzi marchează Hramul oraşului. În legătură cu aceasta, şeful statului anunţă că va oferi bisericii din localitate câteva obiecte de cult.

Amintim că Parlamentul a votat la 21 iulie 2017 trei proiecte (un proiect în prima lectură, două – în lectura finală) întru armonizarea Legii speciale cu privire la statutul juridic al Găgăuziei cu legislația națională. Proiectele au fost înaintate de Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) și au stârnit îngrijorare în sânul societății civile și al clasei politice, care au întrevăzut în conținutul lor reale riscuri de federalizare a R.Moldova. Ca urmare, Parlamentul a votat legile în propria redacție, care diferă substanțial de forma lor inițială.

Ulterior, Igor Dodon a declarat că nu va promulga aceste legi şi le-a returnat Parlamentului. Potrivit șefului statului, „acestea nu corespund propunerilor elaborate de grupul de lucru al Parlamentului, Adunării Populare din Găgăuzia (APG) și reprezentanții societății civile”.

Dodon a menţionat că decizia sa privind returnarea proiectelor în Parlament vine în urma discuției cu Irina Vlah, și a concluziilor făcute de reprezentanții APG.

Detalii: Legile Găgăuziei // V. Ghilețchi explică ce și-a dorit Comratul, și ce a votat Chișinăul

Detalii: Dodon promite la Comrat că va modifica Constituția de dragul găgăuzilor

Detalii: Pachetul Găgăuzia - Dodon l-a retrimis în Parlament, Parlamentul îl retrimite la consiliul coaliției