Deputații PSRM, PLDM și PCRM critică rezultatele activității Parlamentului în anul 2016. Potrivit lor, majoritatea parlamentară nu a făcut nimic semnificativ în această perioadă și doar a simulat activitatea sa.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, deputatul socialist Adrian Lebedinschi a declarat că majoritatea parlamentară se comportă ca copii care caută joacă.

Nu s-a făcut nimic. O mulțime de proiecte importante pentru cetățeni așa și nu au fost discutate și votate în Parlament. Majoritatea parlamentară și-a simulat activitatea sa. Ei spun că pe parcursul anului 2016 au fost votate peste 200 de legi, dar dacă le împărțim la 101 de deputați și la 365 de zile, atunci vedem că nu s-a făcut nimic în această perioadă. Legile se elaborează și se discută mult timp, iar un proiect care a fost inventat și înregistrat în două minute nu poate fi numit lege”, a spus el.

Și liberal-democratul Iurie Țap este de părerea că Parlamentul „nu și-a făcut bine treaba”.

Legi multe, dar calitatea lor lasă de dorit. Unele dintre ele sunt chiar proaste. Printre acestea se numără și Strategia de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020 care vine în contradicție cu Acordul de Asociere. Totodată, opoziția a fost lipsită de un instrument important, cum ar fi controlul parlamentar asupra activității Guvernului. De mai multe ori am solicitat audierea Cabinetului de miniștri, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Acest fapt contravine și Strategiei de reformare a administrației publice, votate chiar de Guvern. Mai mult ca atât, pe parcursul ultimii sesiuni parlamentare trebuia să avem peste 30 de ședințe, dar majoritatea a organizat doar 50% dintre ele. Iată ce se poate de spus despre rezultatele activității Parlamentului în anul 2016”, a declarat el pentru Deschide.MD.

Deputata comunistă Elena Bodnarenco, la fel, și-a amintit despre viteza cu care au fost înregistrate și votate legile în Parlament.

Dimineața proiectele erau înregistrate la secretariat, apoi se transmiteau deputaților iar seara acestea erau deja votate. O viteză enormă, doar că noi nu activăm la mine de cărbune și asemenea legi nu vor fi funcționale”, a menționat ea.

Acum două zile Parlamentul a prezentat statistica activității organului legislativ în anul 2016. Potrivit datelor publicate, deputații au adoptat 236 legi, iar altele 279 proiecte de legi au fost adoptate în prima lectură.