Șeful statului Igor Dodon a stat lângă un steag al R. Moldova „neobișnuit”, la întrevederea pe care a avut-o pe 10 octombrie curent la Ashabat, în marja summitului CSI, cu Shavkat Mirziyoyev, președintele Uzbekistanului, relatează ZiarulNațional.

Mai exact, președintele care felicită cetățenii R. Moldova cu ocazia fiecărei sărbători religioase și postează poze din bisericile pe care le vizitează împreună cu soția sa, a acceptat ca acvila de pe stema R. Moldova să nu aibă crucea desenată în cioc, ca semn al credinței moldovenilor.În schimb, Dodon s-a lăudat că a convenit cu omologul său uzbec să viziteze acest stat în 2020.

La celelalte întrevederi pe care Dodon le-a avut la Ashabat, steagul R. Moldova a fost cel recunoscut internațional.Menționăm că Igor Dodon a acceptat și în februarie 2017 ca crucea de pe stemă să dispară în timpul unei vizite în Iran, unde a participat, în calitate de președinte al Federației de șah din R. Moldova, la deschiderea Campionatului mondial de șah feminin.Ulterior, în august 2017, Dodon a vizitat Republică Islamică Iran, unde a participat la inaugurarea președintelui Hassan Rouhani și a profanat din nou stema și drapelul Republicii Moldova. El a plasat atunci pe pagina sa de Facebook fotografii de la instaurarea noului preşedintele iranian, pe fundalul unui drapel moldovenesc în care nu mai era prezent nici sceptrul de pe stemă și nici curucea din ciocul vulturului. Iar culoarea din partea de jos a scutului era de culoarea verde, nu albastră cum este pe drapelul original.Menționăm că legislația națională prevede până la trei ani de închisoare și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani pentru profanarea simbolurilor de stat.