Candidatul Platformei „Demnitate și Adevăr” în consiliul raional Anenii Noi, Octavian Zelinski, este fratele moldoveanului Rodion Zelinski care, potrivit Grani.RU, a înființat grupul subversiv „Noua Măreție” în Rusia care ar fi pregătit o lovitură de stat. De fapt, potrivit anchetei jurnalistice, grupul subversiv a fost creația serviciilor speciale rusești. Scopul serviciilor a fost de a racola persoane în grupuri anti-statale pentru ca apoi să organizeze acțiuni de deconspirare și să creeze iluzia unei activități eficiente.

Potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, Octavian Zelinski figurează sub nr.2 în lista candidaților blocului ACUM la funcția de consilieri raionali pentru alegerile din 20 octombrie.

Fratele său mai mic, Rodion Zelinski, este martorul, depozițiile căruia au stat la baza inițierii procesului „Novoe Velicie” (Noua Măreție) – un proces de rezonanță din Federația Rusă care vizează crearea în anul 2017 a unei organizații extremiste ce planifica să acapareze puterea în Rusia prin lovitura de stat.

Rodion Zelinski (Ruslan D. - numele din chat-ul de Telegram) a făcut parte din „Novoe Velicie” începând cu noiembrie 2017 până în martie 2018 și a participat energic la activitățile organizației. El a condus „departamentul financiar” al mișcării și a fost autorul statutului mișcării, achita chiria oficiului. Mai târziu, mărturiile sale au stat la baza dosarului intentat împotriva celorlalți participanți la mișcare. Avocații acuzaților au spus că Zelinski este provocator, acesta însă a negat relația sa cu organele de forță.

Toate informațiile despre Ruslan D. din dosarul „Novoe Velicie” sunt secretizate. Ofițerul urmăririi penale care s-a infiltrat în „Novoe Velicie” în probatoriul său îi atribuia lui Ruslan numele Danilov. În materialele procesului, Ruslan D. figurează cu numele Aleksandr Konstantinov.

Detalii: Presa rusă: Un moldovean, folosit de FSB la crearea unui grup ce „pregătea” o lovitură de stat

Contactat de reporterul Deschide.MD, Octavian Zelinski, a confirmat că Rodion Zelinski este fratele său.

Da, am așa frate. El e în Rusia de prin 2013, 2014. Comunicăm rar, ne felicităm de sărbători. De venit în țară nu a venit și nu are de gând să se întoarcă. Referitor la informațiile apărute în presa rusă, pe mine m-au contactat cei de la Grani.ru și le-am spus cu nu cunosc nimic despre aceasta. L-am întrebat și pe Radu (Rodion), el mi-a zis că-s prostii și minciuni. Nu știu cu ce exact se ocupă el în Rusia. El mi-a zis că se ocupă cu ziaristica, dar eu de unde să știu cu ce se ocupă. Nu pot să zic ce face el acolo”, a declarat el.

Mai jos prezentăm pozele lui Octavian Zelinski, alături de liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”: