Decizia Curții de Apel Chișinău prin care Andrei Năstase a fost declarat primar „cu acte în regulă” al capitalei mai mult dăunează decât ajută în procesul de reparare a unei ilegalități, comise anul trecut. De această părere este ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Tănase a declarat că este absolut evident că această decizie Curții de Apel este „una cu dedicație, este una plasată clar în contextul electoral”.

Este una care repară o nedreptate, un abuz – trebuie să recunoaștem acest lucru, deoarece decizia din iunie anul trecut, când au fost invalidate alegerile, a fost una ilegală și abuzivă. Doar că repararea unui abuz prin asemenea metode mai mult dăunează decât ajută”, precizează fustul președinte al CCM.

Potrivit lui, încrederea în justiție este o chestiune de percepție și publicul trebuie să fie sigur că justiția este independentă.

Atunci când în toiul campaniei electorale se dă o asemenea decizie este evident pentru oricine că doar de independență nu este vorba. La fel cum nu a fost vorba de independență nici în vara anului trecut, când au fost anulate alegerile”, a menționat Alexandru Tănase.

Ex-președintele al Înaltei Curți a precizat că, cel mai probabil, a fost o presiune politică anul trecut când n-au fost validate alegerile, dar și o presiune politică și în acest an, când această decizie a fost revizuită.

Eu cred că în momentul în care Parlamentul Republicii Moldova a votat Declarația cu privire la caracterul captiv al statului, așa mi se pare că se numește, vreau să vă spun că eu am citit foarte atent această declarație. Ea conține mult amatorism și publicistică, dar sunt câteva chestiuni importante, și anume: capturarea statului s-a realizat prin intermediul controlului asupra justiției. Or, din moment ce există asemenea statement politic, eu nu înțeleg de ce chiar în luna iunie nu a fost făcută o solicitare la Curtea de Apel Chișinău sau la Curtea Supremă de Justiție, nu mai știu exact unde se afla dosarul, să revizuiască această decizie și dl Năstase în luna iulie să revină în funcția de primar. Ar fi fost o chestie absolut logică, ar fi fost o chestiune reparatorie care ar fi transmis un mesaj foarte puternic societății că, uite, dle, s-au schimbat lucrurile și se face dreptate. Acum ceea ce se întâmplă, îmi pare foarte rău, doar dreptate se este; se încadrează perfect în logica evenimentelor din ultimele câteva luni de zile când, de fapt, justiția își caută un nou patron. Este absolut evident acest lucru”, susține el.

Amintim că prin decizia de marți, 8 octombrie, a CA Chișinău, a fost casată hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care a fost invalidat scrutinul local din 20 mai și 3 iunie 2018 în municipiul Chișinău. În acest sens, Andrei Năstase a fost recunoscut drept primar al capitalei.

Detalii: (DOC) Curtea de Apel a decis: Andrei Năstase este primarul Chișinăului