Maia Sandu susține că proiectul de Declarație privind soluționarea problemei transnistrene „nu înseamnă nimic”, deși respectivul document a fost expediat de către Vasile Șova partenerilor externi. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către premier într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Proiecte de declarații pot scrie mulți. Dar acestea nu înseamna nimic atâta timp cât nu exista consens”, a afirmat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că înainte de orice mișcare vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova se consultă cu ea. Însă faptele lui Șova o contrazic pe Maia Sandu, fiindcă Șova a expediat proiectul de Declarație către partenerii externi fără ca aceasta să cunoască.

De asemenea, Sandu a dat asigurări că la ședința în formtul 5+2 de la Bratislava „vor fi discutate doar chestiuni tehnice”, ci nicidecum aceast proiect de Declarație ori alte aspecte politice.

„Avem experineța guvernului precedent care își lua angajamente fără să știe care este destinația lor. La întrevederea cu mebrii formatului 5+2 am întrebat dacă pentru ei este clară finalitatea procesului cu pași mici. Ce se urmarește prin aști pași mici dacă două părți au viziuni diferite. Înainte să facem vreun pas trebuie să ne clarificăm cu destinația finală. Nu există condiții interne nici externe pentru rezolvarea problemei”, a adăugat Sandu.

sssssssssssssssssssssssAmintim că un nou document intrat săptămâna trecută în posesia redacției DESCHIDE.MD confirmă că autoritățile moldovenești (Guvernul, Parlamentul și Președinția) au fost ultimele care au luat cunoștință cu „proiectul Declarație privind intensificarea eforturilor comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2, în atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean”. Aceasta în condițiile în care vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova a expediat acest document partenerilor externi încă pe data de 5 august 2019.