„Armata Națională nu a primit indicații de la Vlad Plahotniuc și nici de la un alt politician, iar dacă cineva a făcut astfel de afirmații, să aducă probe sau trebuie să răspundă pentru astfel de minciuni”, a declarat fostul ministru al Apărării, Eugen Sturza, răspunzând astfel declarațiilor lui Mihai Popșoi precum că fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc dădea indicații Armatei Naționale să nu se supună noului Guvern și că în timpul „tentativei de puci anticonstituțional”, țara era la un pas de război.

„În timpul crizei politice din iunie au fost numeroase instigări la adresa armatei și speculații în media că PDM sau Guvernul ar planifica să implice armata în conflictul politic care avea loc. Am dezmințit această informație atunci, o dezmint și acum. Am transmis militarilor să ignore aceste speculații și să stea departe de orice implicare politică. Realitatea asta a și demonstrat, că Armata Națională nu s-a implicat în nici un fel în acea criză politică. Deci indiferent ce declarații false ar face unii sau alții, rămân în urmă faptele, iar acestea indică foarte clar că nu a existat nici o acțiune prin care militarii să se fi implicat în acea criză politică”, notează Sturza pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a catalogat afirmațiile potrivit cărora țara era în prag de război în iunie și armata s-a implicat în politic drept „ridicole și iresponsabile”

„Sunt (declrațiile – n.red) făcute de politicieni care de mai bine de trei luni nu înțeleg cum să guverneze țara și caută să își acopere eșecurile cu astfel de manipulări și spectacole mediatice. Acești politicieni ar trebuie să iasă mai bine pe străzile din țară, acolo se desfășoară acum adevăratul război, zilnic mor oameni în accidente și alți ajung răniți în spitale, într-o perioadă în care ilegalitățile și criminalitatea cresc într-un ritm șocant, de parcă am fi într-o țară neguvernată, cuprinsă de haos. Pentru asta ar trebui să facă politicienii comisii și să găsească soluții ca moldovenii să nu mai moară pe străzi, să poată trăi în siguranță în țara lor, nu să iasă din case și să nu știe dacă se mai întorc acasă. Nu am văzut nici o comisie în Parlament care să se ocupe de siguranța moldovenilor, vedem doar comisii care se ocupă de răfuieli politice sau de concursuri falsificate pentru preluarea politică a justiției”, a mai adăugat Sturza.

Amintim că Mihai Popșoi a declarant ieri la un post de televiziune că că a aflat despre implicarea lui Plahotniuc în treburile Armatei din declarațiile comandaților Armatei, în cadrul audierilor în Comisie pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional, potrivit IPN.

„Nu exagerez când spun că eram în prag de război, putea să fie vărsare de sânge pentru că Plahotniuc, efectiv, fără niciun drept, dădea ordin efectivului de comandă al Armatei Naționale, îi făcea un fel de instructaj politic. Avem declarațiile conducătorilor Armatei Naționale”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8. Potrivit lui, Plahotniuc dădea ordin ca Armata să stea de partea Guvernului Filip și același lucru l-a făcut și în raport cu Ministerul de Interne.

Vicepreședintele Parlamentului susține că raportul Comisiei parlamentare privind tentativa de puci va fi făcut public în viitorul apropiat. Totodată, acest raport va fi transmis Procuraturii Generale, însă deputatul susține că pe marginea acestui fapt este deschis și un dosar penal și nu crede că procurorii vor afla ceva nou din raportul Comisiei.