Reprezentantul Fundației Open Dialog, activista Ludmila Kozlovska, a publicat o reacție la votul președintelui Comisiei pentru drepturile omului și relațiile interetnice din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Gherman, împotriva amendamentului APCE prin care s-a cerut încetarea proceselor inițiate de fostul „regim”. Kozlovska a mai spus că oamenii lui Plahotniuc controlează numeroase posturi în stat.

Kozlovska i-a atras atenția Doinei Gherman că aceasta, în calitate de președinte a Comisiei parlamentare pentru drepturile omului ar trebui să fie conștientă de cauzele penale motivate politic din Republica Moldova. Aceste cauze ar fi ale Anei Ursachi și Eduard Rudenco. Doina Gherman ar fi trebuit să pledeze și împotriva „raportului parlamentar rușinos împotriva Fundației Open Dialog, a activiștilor, jurnaliștilor independenți judecători realizat de Andrian Candu cu care ați votat împotriva amendamentelor de restabilire a drepturilor ale activiștilor civici”, spune Ludmila Kozlovska.

„Dumneavoastră, în calitate de președinte a Comisiei pentru drepturile omului, trebuie să monitorizați îndeaproape cazurile, să fiți pregătită să vorbiți public despre acestea”, consideră Kzolovska.

Kozlovska îi sugerează Doinei Gherman că aceasta ar trebui să fie obiectivă și să facă față realității de azi din Republica Moldova, în care nu ar exista deocamdată un sistem judiciar liber. „Aveți aceleași persoane ca în timpul lui Plahotniuc, care controlează numeroase posturi importante în stat. Este un proces de curățare a statului. Dar înainte de a ajunge la acest obiectiv, nu uitați să fiți sincer și să păstrați încrederea oamenilor care v-au sprijinit înainte de a deveni deputat și să restabiliți drepturile celor care au suferit din cauza urmăririlor politice din Moldova", a scris Kozlovska.

Kozlovska i-a cerut Maiei Sandu să se expună pe marginea votului lui Gherman în APCE.

Amintim că pentru amendamentul privind încetarea clasarea dosarelor inițiate de „fostul regim” a votat doar deputatul PPDA Inga Grigoriu, ceilalți doi deputați moldoveni prezenți la APCE, Andrian Candu și Doina Gherman au votat împotrivă.