Maia Sandu vine cu o reacție după ce președintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unei interpelări, a solicitat oferirea informației despre un document pe care deputații l-au primit în ziua de 26 septembrie și în care se regăsesc principiile de reglementare determinată a conflictului transnistrean și care presupune crearea a două entități de drept distincte într-un stat reunificat. Potrivit premierului, „la Bratislava, Republica Moldova nu va semna niciun angajament care să contravină intereselor naționale”.

Pot să vă asigur că la Bratislava, Republica Moldova nu va semna niciun angajament care să contravină intereselor naționale ale Republicii Moldova. Vă asigur de acest lucru... Nu există, la moment, condiții interne și externe pentru o soluție imediată, o soluție politică. Ceea ce ne preocupă și ceea ce putem să facem este să luptăm cu schemele de corupție, cu contrabanda din Transnistria și, sper, în următoarele săptămâni să ajungem să semnăm protocoalele cu Ucraina, astfel încât să se majoreze numărul puncte de control comun”, a menționat premierul după ședința Guvernului.

Sandu a precizat că se opune federalizării Republicii Moldova: „Sunt total împotriva federalizării. Ea nu se poate întâmpla fără o majoritate în Parlament. Dacă chiar dacă la un moment ne-am pomeni cu această majoritate, federalizarea nu se poate întâmpla pentru că cetățenii Republicii Moldova, marea lor majoritate, sunt împotrivă”.

Amintim că Pavel Filip, a semnat o interpelare pe numele prim-ministrului Maia Sandu solicitându-i să se exprime pe marginea unui document pe care deputații l-au primit în ziua de 26 septembrie și în care se regăsesc principiile de reglementare determinată a conflictului transnistrean. Acest document ar urma să fie semnat la Bratislava urmare a rundei de negocieri în format 5+2 ce va avea loc în zilele de 8-10 octombrie și presupune crearea a două entități de drept distincte într-un stat reunificat.

Detalii: DOC // Ne paște federalizarea? Transnistria poate deveni entitate statală în cadrul R. Moldova