Președintele moldovean, Igor Dodon, și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, au discutat libera circulație a cetățenilor pe ambele maluri ale Nistrului, recunoașterea documentelor, circulația feroviară și resetarea comunicației telefonice între malurile Nistrului.

„A avut loc contactul, întâlnirea a fost una intensă, mai departe, este vorba despre colaborarea dintre două părți”, se menționează în comunicatul serviciului de presă al lui Vadim Krasnoselski.

Igor Dodon a declarat că responsabilitatea celor „doi șefi de stat” este să facă tot posibilul ca cetățenii să simtă o îmbunătățire materială și să rezolve problemele concrete ale oamenilor. „Astăzi am discutat foarte multe chestiuni, printre care se regăsesc libera circulație a cetățenilor, diplome, documentarea, numere de înmatriculare. S-au adunat foarte multe probleme”.

Potrivit lui Krasnoselski, în cadrul întâlnirii au fost abordate și probleme de ordin economic. „Noi trebuie să creăm condiții pentru ca oamenii să nu rămână ostatici ai politicii, pentru ca deciziile politicienilor să fie luate în folosul oamenilor. Trebuie să respectăm poporul moldovenesc și poporul transnistrean și să găsim un compromis pe fiecare problemă”, a declarat Krasnoselski.

Igor Dodon declarat că s-a ajuns la înțelegerea ca grupurile de lucru ale ambelor părți să se întâlnească și să discute toate chestiunile conturate în cadrul întâlnirii. Acesta și-a exprimat speranța că cei doi vor mai avea o întâlnire în timpul apropiat, în cadrul căreia vor fi discutate termenele concrete de implementare ale deciziilor și înțelegerilor convenite.

Totodată, a subliniat Krasnoselski, nu s-au discutat probleme de ordin politic care țin de statutul regiunii transnistrene. „Am declarat, și nu ascund acest fapt, că garanția securității noastre este independența (Transnistriei – n.r.).

Igor Dodon a subliniat că important este acum ca cetățenii să vadă un rezultat palpabil. „Sunt anumite chestiuni mai complicate, există viziuni diferite, dar acest lucru nu înseamnă că noi nu trebuie să ne așezăm la masa de negocieri pentru a discuta probleme cetățenilor noștri. Ceea ce ține de problemele mai complicate, va trece timpul și, în baza rezultatelor pe care le vom obține acum, vom găsi și soluția pentru problemele mai mari”, a declarat Igor Dodon.