SUA se arată îngrijorate de anunțurile conform cărora recenta decizie a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.

Statele Unite continuă să susțină și să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare și consolidare a sistemului justiției din Republica Moldova, se arată în mesajul Ambasadei SUA. 

Statele Unite susțin reformele Guvernului Republicii Moldova în domeniul combaterii corupției și pe acelea din sectorul justiției. Cetățenii Republicii Moldova merită un sistem al justiției care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupție.

„Încurajăm judecătorii și procurorii din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparență în cadrul sistemului, și să susțină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori și oficiali pentru acțiunile lor. Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiție care lucrează în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a punctat Ambasada.

Amintim că prim-ministrul Maia Sandu a venit cu un mesaj către judecătorii din Republica Moldova în contextul Adunării Generale Extraordinare care a avut loc pe 27 septembrie. Potrivit ei, „ceea ce se întâmplă în aceste zile în sistemul de justiție este grav și simptomatic”.

Potrivit șefului Executivului, în sistemul justiției există mari probleme. Sandu susține că acțiunile din ultima perioadă ar putea duce la blocarea activității Consiliului Superior al Magistraturii și reformei justiției.