Ministrul de Externe, Nicu Popescu nu spune franc dacă discursul citit de Dodon la ONU a fost coordonat sau nu cu MAEIE, sau dacă Dodon nu a ținut cont de recomandările ministerului de resort în cadrul discursul său.

Popescu scrie pe pagina sa de Facebook că:

„1. MAEIE continuă și va continua să insiste pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
2. Republica Moldova are un statut de neutralitate consfințit în Constituție. Retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre va constitui un act clar de respectare a neutralității, suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova.
3. Faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul țării noastre privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe”, precizează ministrul de Externe. 

În același timp, comunicatul MAEIE evită sa amintească afirmațiile anterioare, și anume că discursul președintelui de la tribuna principală a ONU este coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În ultimele luni au existat mai multe acțiuni în care pozițiile președintelui Dodon au fost în dezacord cu pozițiile exprimate de Guvern.

Detalii: UPDATE: Reacție întârziată a MAEIE: Popescu va merge la ONU împreună cu Dodon

Prima situație similară a fost atunci când a fost numit un nou șef la CNA - ex-consilierul lui Dodon. Atunci premierul Maia Sandu a declarat: „Nici mie nu-mi place”. 

Detalii: Maia Sandu, despre accederea omului lui Dodon la șefia CNA: „Nici mie nu-mi place că așa a ieșit”

A doua situație a fost atunci când la funcția de președinte CCM a fost ales socialistul Vlad Țurcan. Premierul a declarat atunci că așteaptă ca Țurcan să se retragă de la această funcție. 

Detalii: Sandu Maia așteaptă retragerea lui Țurcan de la președinția CCM. Greceanâi: Nici vorbă nu poate fi

Deputat ACUM despre numirea lui Țurcan la șefia CCM: Partenerii noștri au arătat „Kto is hu”

Un alt caz similar a fost atunci când la Chișinău a venit ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. La fel reprezentanții ACUM au declarat în presă că vizita acestuia nu a fost una oficială, asta deși Ministerul de Interne a asigurat ordinea și securitatea ca și în cazul unei vizite oficiale. 

Detalii: (UPDATE) Scandalul Șoigu // Maia Sandu cere chemarea ambasadorului Neguță pentru consultări

EXCLUSIV // (DOC) Vizita lui Șoigu a fost una OFICIALĂ pentru MAI-ul lui Năstase. Maia Sandu știe?

Până la această oră doar PAS a ieșit cu o declarație publică, nu și PPDA.