Ambasadorul Iurie Reniță, președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului, se arată dezamăgit de acțiunile unor membri din cadrul blocului ACUM care își „demonstrează deschis atașamentul și admirația față de "politica externă echilibrată" promovată de Igor Dodon”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook parlamentarul a scris că nu atât de imprevizibili sunt socialiștii lui Dodon, cât de nocivi sunt dodoniștii blocului ACUM.

Am menționat-o de mai multe ori în mod public că pot discuta, dialoga, iar când e cazul, chiar și conveni pe anume chestiuni importante cu orice socialist din Parlamentul nostru, mai puțin cu liderul lor "informal" Igor Dodon. Nu voi exagera afirmând că, în unele cazuri, e mult mai complicat să te clarifici cu dodoniștii "noștri". Voi evoca un caz foarte recent și suficient de concludent: încă la începutul lucrărilor parlamentului mi s-a propus să conduc delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Le-am spus atunci colegilor mei că aș mai avea nevoie de ceva timp pentru a veni cu un răspuns final pentru această funcție responsabilă.

Chiar zilele acestea i-am informat pe colegii mei din fracțiune că, fiind profund onorat de această încredere acordată, totuși, voi refuza-o, deoarece pentru a conduce delegația respectivă va trebui să fiu votat și de către reprezentanții ’’informalului’’. Bucuria refuzului meu a fost foarte mare nu atât pentru socialiști, cât pentru un reprezentant al blocului ACUM (potrivit unor surse este vorba despre Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și membru al Comisiei Politică Externă - nota red.), care, imediat, i-a propus lui Vlad Bătrâncea ca acesta să fie șeful delegației, prin acest gest demonstrându-și deschis atașamentul și admirația față de "politica externă echilibrată" promovată de Igor Dodon”, a scris Iurie Reniță.

Totuși, potrivit președintelui Comisiei, s-a produs incredibilul – Vlad Bătrâncea ar fi refuzat oferta, „probabil realizând, de la înălțimea lui de socialist deja consacrat, că șefia lui socialistă nu va fi privită cu ochi buni la Consiliul Europei”.

Se produc minuni și în parlamentul nostru.De unde tragem fireasca concluzie: nu atât de imprevizibili sunt socialiștii "informalului" cât de nocivi sunt dodoniștii "noștri". Nu e de mirare că Dodon menționa zilele acestea despre posibilitatea formării unei noi majorități parlamentare, doar să vrea el, că doritori se găsesc!”, a punctat ambasadorul.