Ambasadorul Iurie Reniță, președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului vine cu o reacție la atacurile din mass-media din Republica Moldova în adresa fostului președinte al României, Traian Băsescu. Potrivit parlamentarului, prin astfel de acțiuni, clasa politică și mass-media, face dovadă a „susținerii deschise” pentru Igor Dodon și discreditează tot ce este românesc în R.Moldova.

În cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook Iurie Reniță a scris că observă un atac, furibund orchestrat, în tradiționalul stil bolșevic și proletar sovietic, față de ex-președintele Traian Băsescu din partea unor persoane „care doar cu câteva zile în urmă, îl elogiau, până la ceruri, pentru meritele incontestabile față de românii basarabeni: de la deblocarea redobândirii cetățeniei până la proiectele de integrare culturală, educațională și economică dintre cele 2 maluri ale Prutului”.

În calitatea mea de fost Ambasador la București confirm, cu toată responsabilitatea, contribuția majoră a domnului Băsescu în derularea cu succes a proceselor evocate mai sus. Cu certitudine, cei care îl atacă în mod reprobabil pe ex-președintele Băsescu pentru unele aspecte controversate din biografia lui, actualmente beneficiază plenar de avantajele indubitabile ale cetățeniei române în cadrul Uniunii Europene și în întreaga lume. Nu ar fi de mirare, dacă printre aceștia (profitori ai cetățeniei române!), sunt și foarte mulți kgb-iști, foști și actuali colaboratori activi sau «fără frecvență» ai serviciilor secrete sovietice și rusești”, a menționat ambasadorul.

Președintele Comisiei parlamentare a venit și cu o sugestie „pentru de acești denigratori”:

Domnul Băsescu se va descurca de unul singur pentru activitățile lui anterioare și nu are nevoie de «sprijinul frățesc al ”sovietnicilor/sfatuitorilor” de la Chișinău»;

Prin atacurile voastre furibunde faceți dovada susținerii deschise pentru Igor Dodon, care triumfă de bucurie, împreună cu diriguitorii lui de la Moscova și toată mass-media anti-națională de la Chișinău, că are încă o ocazie, cu ajutorul vostru, să-l compromită pe Traian Basescu și să discrediteze tot ceea ce-i românesc”, a punctat Iurie Reniță.