Parlamentarul european din partea Partidului Mişcarea Populară din România, Eugen Tomac, a ţinut ieri, 16 septembrie, un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg despre situaţia românilor din regiunea transnistreană despre care spune că este una disperată, transmite Radio Chişinău.

Deputatul, Eugen Tomac a menţionat că a fost la Tiraspol în repetate rânduri şi a cunoscut personal situaţia menţionată .

„Vorbim în fiecare zi despre democraţie şi drepturile omului în Parlamentul European. Tocmai de aceea astăzi, am ales să vorbesc despre locul unde respectul pentru acestea lipseşte cu desăvârşire, mă refer aici la autoproclamata regiune transnistreană. La mai puţin de 100 de km de graniţa de est a Uniunii Europene, Federaţia Rusă duce un război împotriva drepturilor omului. Acolo, românii, majoritari fiind sunt discriminaţi în mod flagrant. Vă pot spune asta pentru că am fost acolo de foarte multe ori. De altfel, sunt unul dintre puţinii politicieni europeni cu interdicţie de intrare în Federaţie Rusă, tocmai pentru că opiniile incomode pe care le-am exprimat la adresa liderilor ruşi, care au ales să calce în picioare drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestor cetăţeni. Acum în calitate de parlamentar european, promotor indiscutabil al valorilor democratice, avem obligaţia de a nu-i abandona pe cetăţenii din această zonă. Prin urmare solicit, serviciului european de acţiune externă să documenteze şi să elaboreze un raport temeinic pe nerespectare drepturilor omului din această regiune ocupată ilegal de Federaţia Rusă, regiune, parte a Republicii Moldova, vor descoperi acolo foarte multe lucruri interesante”,  a menţionat deputatul din partea Partidului Mişcarea Populară din România, Eugen Tomac.

Sursa: tvr.md