Reprezentantul comercial al Rusiei în Republica Moldova, Vladislav Darvai, a scris pentru Kommersant un articol despre ședința interguvernamentală pentru colaborare comercial-economică care va avea loc în curând. Potrivit acestuia, Rusia poate renaște sectorul tehnologiilor informaționale cu care R. Moldova se slăvea pe timpul URSS și chiar să colaboreze cu Chișinăul în vederea dezvoltării inteligenței artificiale.

Republica Moldova va fi vizitată în această săptămână de mai mulți demnitari de rang înalt. Ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev va participa pe 19 septembrie la prima ședință interguvernamentală pentru colaborare comercial-economică. Apoi, Republica Moldova va fi vizitată de vicepremierul rus Dmitri Kozak.

Potrivit lui Darvai, Rusia a fost și rămâne unul dintre partenerii comerciali de bază a Republicii Moldova. În 2018, schimbul comercial a ajuns la 939 milioane de dolari, creșterea fiind de 13,7%. Începând cu anul 2014 în creștere se află importul mărfurilor industriale din Rusia, fapt care demonstrează un nivel înalt de încredere față de mărfurile ruse. 

„Noul Guvern al Maiei Sandu nu a călcat pe greblele predecesorilor: cele de a se îndepărta de dialogul deschis și de a schimba discuția deschisă pe lozinci geopolitice. Rusia a respectat și respectă alegerea vectorului extern al Republicii Moldova. Dar nu putem să nu menționăm faptul că acțiunile autorităților anterioare, care în mod deschis au declarat că se îndreaptă spre UE și care în mod demonstrativ s-au ferit de Rusia, nu au apropiat țara de UE, ci invers, au îndepărtat-o”, scrie Darvai.  

Pe 19 septembrie va fi pregătită o foaie de parcurs care va îngloba întregul spectru de colaborare economică. Scopul acesteia va fi de a „depăși neînțelegerile și de a crește nivelul de deschidere și al predictibilității în relațiile dintre cele două state”.  

„La conferința interguvernamentală vor fi făcute propuneri concrete. Cu o abordare pragmatică și pozitivă ale ambelor părți spre dezvoltare, părțile noastre pot atinge rezultate bune în reabilitarea relațiilor industriale care cândva au dus faima Moldovei. Este vorba despre compania „Sceotmaș”, care cândva făcea cele mai inovative calculatoare personale din URSS - Vektor. 

Întreprinderile moldovenești de radio-electronice au participat la proiectul unional de concepere și creare a unui calculator industrial CM1800. Noi propunem să concentrăm eforturile statelor noastre în vederea stimulării investițiilor în industrie prin intermediul atragerii agenților economici ruși în calitate de investitori și rezidenți ai parcurilor industriale și zonelor economice libere din Republica Moldova.  

Putem merge și mai departe și să creăm o zonă economică specială destinată dezvoltării tehnologiei informaționale, până la dezvoltarea în comun a tehnologiilor de Inteligență Artificială”, a scris Darvai.