Încă o lecție de limbă română pentru primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin. De această dată, edilul a avut ocazia să învețe româna de la Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek J. Hogan, care a ținut un discurs în limba română la Bălți, transmite nordnews.md

Duminică, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilelor Americii, Nicolai Grigorișin și Derek Hogan au urcat pe scenă pentru a vorbi despre ajutorul SUA acordat țării noastre. Dacă Derek J. Hogan a vorbit în limba română, primarul de Bălți nu și-a încălcat tradiția și a vorbit doar în limba rusă.

„Și acum, ofer cuvântul domnului Grigorișin, primarul orașului Bălți”, spune ambasadorul SUA.

„Suntem bucuroși să vă salutăm, domnule Ambasador, în orașul nostru”, a declarat primarul de Bălți.

Deși, acum un an, edilul de Bălți a promis să învețe limba română, acesta continuă să vorbească doar în rusă. Totuși, Nicolai Grigorișin a făcut câteva tentative de a saluta publicul în limba de stat.

„Dragi locuitori din sistemul sănătății! Vă felicit și vă doresc cu sărbătoarea profesională”, i-a salutat pe profesori Nicolai Grigorișin.

Amintim că acum un an, Nicolai Grigorișin s-a pomenit într-o situație jenantă, când a avut nevoie de translator pentru a înțelege discursul rostit în română de ambasadorului japonez  în R. Moldova, Masanobu Yoshii, aflat într-o vizită de lucru la Bălți.

„Pentru mine este o mare plăcere să vă vorbesc câteva cuvinte cu ocazia vizitei mele, aici, la instituția preșcolară nr.12”, a menționat diplomatul nipon.

Situația bizară în care s-a pomenit atunci primarul de Bălți a fost discutată pe larg în presă. Edilul chiar a primit un dicționar român-rus din partea unui activist civic. Mai mult, primarul a declarat atunci că face ore particulare de limbă română.

Nicolai Grigorișin a fost ales primar de Bălți în mai 2018, fiind  propus de formațiunea  Partidul Nostru. Anterior, acesta a ocupat funcția de consilier municipal din partea aceleiași formațiuni politice. Derek J. Hogan a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova la sfârșitul anului trecut. Acesta mai cunoaște limba rusă și spaniola.