Igor Dodon anunță despre intenția autorităților de a anula acordul de privatizare a companiei „Air Moldova”. Anunțul vine după ce în această dimineață Deschide.MD a scris despre faptul că directorul companiei aeriene, Iulian Scorpan, a fost demis pentru refuzul de a semna anumite transferuri.

Statul va întreprinde toate acțiunile legale pentru întoarcerea companiei Air Moldova în proprietatea statului. Sunt premise și sunt argumente documentate care ne permit să anulăm acordul de privatizare a Air Moldova. În timpul apropiat statul va iniția o cauză în acest sens”, a declarat șeful statului după ședința de urgență a Consiliului Suprem de Securitate la care a participat și noua conducere a companiei.

Totodată, spune Dodon, autoritățile au solicitat informația detaliată privind activitatea acestei companii.

Sperăm că astăzi această informație va fi prezentată și, dacă va fi necesar, la una din ședințele ulterioare vom mai examina acest subiect”, a precizat el.

Amintim că directorul companiei „Air Moldova”, Iulian Scorpan, a fost demis acum câteva zile din funcție. Proprietarii companiei, privatizată în toamna anului trecut, nu și-au motivat decizia de a schimba administratorul, însă Deschide.MD a aflat pe surse că în spatele deciziei a fost refuzul lui Scorpan de a efectua anumite transferuri.

În octombrie 2018, compania de stat „Air Moldova” a fost scoasă la privatizare și cumpărată cu 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintând datoriile companiei, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

Cumpărător a fost compania „Civil Aviation Group SRL” fondată pe 23 august 2018 de către un grup de investitori între care cota cea mai mare (49%) este deținută de „Blue Air”, o companie română de aviație privată, cu sediul în București. Asociați ai companiei „Civil Aviation Group SRL” sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin câte 25.5% dintre acțiuni: Andrei Ianovici și Serghei Melnik.

Detalii: SURSE // Directorul AIR Moldova, Iulian Scorpan, a fost demis pentru nesupunere