Președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului, ambasadorul Iurie Reniță, susține că autoritățile din Republica Moldova nu trebuie să accepte formula prin care în regiunea transnistreană vor veni specialiști și militari din Federația Rusă care vor utiliza munițiile din Cobasna de unii singuri, ci doar în cadrul unei misiuni sub egida OSCE și a altor organizații internaționale. Mai mult ca atât, diplomatul îl contrazice pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat recent că militarii din cadrul GOTR și pacificatorii ruși sunt „o componentă importantă a păcii care dăinuie în Transnistria”. Potrivit lui Reniță, aceștia „nu au nicio acoperire legală și trebuie să se retragă fără nicio justificare” de pe teritoriul Republicii Moldova.

Solicitat de reporterul Deschide.MD să comenteze declarațiile lui Lavrov, făcute în cadrul întrevederii cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la Moscova, Iurie Reniță a declarat că Rusia nu trebuie să-i arate din deget Republicii Moldova, dar să discute „de la egal la egal, în spiritul respectului reciproc, stabilit foarte clar în principiile fundamentale ale dreptului internațional”.

Referindu-se la propunerea ministrului rus de a trimite în regiunea transnistreană specialiști și militari în scopul de a distruge munițiile din Cobasna „în baza normelor ce funcționează în Federația Rusă”, Iurie Reniță a declarat că această formulă nu poate fi acceptată.

Doar în cadrul unei misiuni internaționale, și în acest sens există misiunea OSCE. Doar sub egida OSCE și a altor organizații internaționale, precum EUBAM și altele. OSCE trebuie să participe neapărat la monitorizarea și distrugerea munițiilor. Organizația a alocat anterior câteva milioane de euro pentru distrugerea munițiilor din Cobasna care nu sunt transportabile. A adus și un container special care a fost experimentat și în alte regiuni din Europa. Să vină doar militarii ruși nu este cazul, nu trebuie acceptată o astfel de formulă. Și așa sunt foarte mulți aici. Să vină doar sub egida OSCE și chiar sub egida ONU”, a declarat ambasadorul.

În ce privește GOTR-ul și pacificatorii ruși care sunt „o componentă importantă a păcii care dăinuie în Transnistria”, parlamentarul a spus că e o poveste mai veche care nu are nicio acoperire legală.

GOTR se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Referitor la așa-numiții pacificatori, ei nici nu pot fi numiți așa. Principiile fundamentale ale peacekeeping-ului (pacificatorilor) se conțin în rezoluțiile și deciziile Organizației Națiunilor Unite. O misiune de pacificare poate să fie desfășurată atunci când îndeplinește condițiile și principiile, printre care este unul fundamental – cel al  imparțialității. Nu poți să creezi forțe de pacificare cu reprezentanții care sunt implicați în conflict. E vorba de Rusia, regiunea transnistreană sau regimul separatist. Nu poate fi vorba despre forțe de menținere a păcii, mai degraba e vorba de o invenție rusească ce deriva din interesele lor de a domina fostele teritorii sovietice”, a precizat el.

Iurie Reniță a amintit că militarii GOTR sunt, de fapt, „rămășițele Armatei a 14-a”, care trebuie să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova: „Avem Rezoluția ONU din anul trecut care, de altfel, este una mult prea întârziată. Trebuia împreună cu balticii sau cel mai târziu cu georgienii, tot prin deciziile ONU, să fie retrase”.

Din punctul de vedere al Rusiei, și din păcate sunt forțe politice la noi care promovează aceeași poveste rusească, este vorba despre un factor de stabilitate. Însă, prezența ilegală a armatei ruse pe teritoriul nostru este o amenințare directă și enormă pentru securitatea Republicii Moldova, pentru cea regională și europeană”, a menționat ambasadorul.

În ceea ce privește adresarea lui Lavrov către Popescu de a oferi mai multe garanții pentru limba rusă, presa de limbă rusă și libera circulație a cetățenilor ruși pe teritoriul Republicii Moldova, Iurie Reniță spune că preocupările oficialului rus sunt absolut nejustificate.

Presa rusă se bucură de toate privilegiile, ba chiar putem vedea și elemente de dominație a mass-media din Republica Moldova. Este o realitate. Preocuparea lui este absolut nejustificată. Nu are niciun temei să fie îngrijorat de soarta presei ruse... Cu privire la circulația cetățenilor ruși în Republica Moldova, este dreptul suveran al unui stat suveran, care este Republica Moldova, să decidă cum procedează cu cetățenii altor state care au probleme pe teritoriul său. Indiferent cine este. În egală măsură, dacă cetățenii Republicii Moldova au probleme în Federația Rusă, este la latitudinea Federației Ruse să procedeze în consecință”, a punctat președintele comisiei parlamentare de specialitate.

Amintim că Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov a declarat miercuri, 11 septembrie, că utilizarea munițiilor care au depășit termenul de exploatare de la depozitul din Cobasna se va realiza după normele ce funcționează în Federația Rusă, iar pregătirile vor dura un an. Pentru aceasta, în Transnistria vor veni specialiști, militari și va fi adus echipament. Cât despre contingentul rus din Transnistria, GOTR și pacificatori, acesta, potrivit lui Lavrov, a demonstrat că este o componentă importantă pentru păcea din Transnistria.

Detalii: Lavrov, lui Popescu: La Cobasna vor fi distruse munițiile expirate, vom aduce echipament și experți

Detalii: Lavrov i-a cerut lui Popescu să asigure nediscriminarea presei ruse și protejarea limbii ruse în RM