Directorul companiei „Air Moldova”, Iulian Scorpan, a fost demis acum câteva zile din funcție. Proprietarii companiei, privatizată în toamna anului trecut, nu și-au motivat decizia de a schimba administratorul, însă Deschide.MD a aflat pe surse că în spatele deciziei a fost refuzul lui Scorpan de a efectua anumite transferuri.

Surse apropiate companiei susțin că Iulian Scorpan a fost demis abuziv pentru că adevăratul motiv al aceste demisii este că Scorpan s-a opus unor transferuri bancare dubioase. 

În octombrie 2018, compania de stat „Air Moldova” a fost scoasă la privatizare și cumpărată cu 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintând datoriile companiei, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

Cumpărător a fost compania „Civil Aviation Group SRL” fondată pe 23 august 2018 de către un grup de investitori între care cota cea mai mare (49%) este deținută de „Blue Air”, o companie română de aviație privată, cu sediul în București. Asociați ai companiei „Civil Aviation Group SRL” sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin câte 25.5% dintre acțiuni: Andrei Ianovici și Serghei Melnik.

Deputații din Comisia parlamentară de anchetă care investighează procesul de privatizare au declarat că au depistat mai multe nereguli la pregătirea și desfășurarea procesului de vânzare a companiei „Air Moldova” și există temei pentru rezilierea contractului semnat cu „Civil Aviation Group”.

Detalii: Confirmat // Blue Air a cumpărat Air Moldova cu 1,2 miliarde de lei